Първата оперна премиера за 2021 година предстои - тя ще бъде в неделя, 28 февруари, от 19 ч на сцената на Голямата зала на Доходното здание. Заглавието е „Сватбата на Фигаро“, постановката е на вече дипломирания режисьор Пламен Бейков. 
В тази творба на Моцарт четири двойки показват през какви етапи преминава любовта, обяснява режисьорът. Барбарина /Мария Анастасова/ е трепетно влюбена в Керубино /коронна роля за Петя Цонева/, Фигаро /Момчил Михайлов/ и Сузана /Даниела Караиванова/ са на прага да превърнат своя пламък в семейство, Граф Алмавива /Венцеслав Анастасов/ и Графиня Розина /Теодора Чукурска/ вече не са толкова взривно влюбени и Графът дори поглежда настрани, а Д-р Бартоло /Владимир Маринов/ и Марчелина /Андреана Николова/ са в относително тихата зона на чувствата. Не бях пестелив откъм сценични задачи към моите колеги, но те ме наградиха с интересни детайли и хрумвания, каза Пламен Бейков. И добави, че с тази постановка Русенската опера отбелязва три годишнини - 265 от рождението и 230 от смъртта на Моцарт и 235 от световната премиера на оперната творба. 
Според мен „Сватбата на Фигаро“ е творба, която наподобява „Малкият принц“ на Екзюпери - при четенето й в различни възрасти човек винаги открива нови и нови неща в нея, каза главният диригент на операта Димитър Косев. Той ще дирижира за първи път произведението, тъй като не брои първия спектакъл с това заглавие, който е бил адаптиран за детска публика.
Моцарт е труден композитор - неговите произведения са сложни и истинско изпитание за артиста, но за слушателя те трябва да звучат с лекота и да галят ухото, сподели Теодора Чукурска. И продължи: „При това той е полезен за всички нас - за режисьора, който е изправен пред изпитанието да изгради взаимодействието между множеството персонажи, за певците - защото пеейки Моцарт, ние преминаваме през едно пречистване, и за публиката - слушането на Моцарт си е една истинска ваксина срещу пандемията“. 
Сузана не е в топ 3 на любимите ми роли, но съм много щастлива, че мога на сцената да си партнирам с моя съпруг /баса Момчил Михайлов - б.а./, тъй като обикновено сопраното си партнира с тенора, призна Даниела Караиванова. Сега целувките са си целувки, шамарите - шамари, без никакво притеснение, добави тя. И благодари на режисьора,, който е осигурил прекрасни условия за певците - в това число и целия нужен реквизит още при началните репетиции. Радостен съм, че този път няма да ми се налага да убивам жена си, продължи линията на признания Момчил Миланов. Той също подчерта комфорта, който са създали за работата на певците и режисьорът, и диригентът. Сигурен съм, че ще се получи прекрасен спектакъл, заключи солистът.