Поредна фирма на румънски гражданин, регистрирана в Русе, реализира удар, изчезвайки с неплатени към държавата данъци за над 2,5 млн. лева. Новият голям длъжник в регистъра на НАП е „Ауто Спорт Инвест“ ЕООД. Регистрираното през 2015 г. на ул.“Рила“ 22 дружество през 2018-а е прехвърлено от Джанина-Кристина Тодераш на друга дама - Габриела Ленте. С капитал от 200 лева тя две години прави обороти по 7-8 млн. лева и после изчезва с неплатени данъци за 2 542 737,92 лева. Което я поставя под №3 сред длъжниците за миналата година след друга румънска фирма - „Диги Електроника“ /5,5 млн. лева/ и „Спарки“ /2,76 млн. лева/. 
Регистърът на НАП включва фирми, които имат задължения в големи размери, но нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки, така че на практика вземанията са безнадеждни. Както „Утро“ писа, осем от десетте най-големи длъжници на данъчните в Русе са румънски фирми. И новодобавената „Ауто Спорт Инвест“ ЕООД не е сред тях, защото дългът й е по-дребен. Очевидно става въпрос за отработена схема, срещу която данъчните, поне засега, са безсилни. 
И съвсем не е задължително измамникът да е румънец, защото и оттатък Дунав има хора, готови за 200-300 евро да подпишат какъвто им дадеш документ. А платилият им може да е отвсякъде, включително и от България. 
Иначе регистрите на НАП показват, че само за миналата година такива безнадеждни вземания са за почти 16 млн. лева, натрупани от 48 фирми. Някои от тях закъсали заради кризата, но други просто са се изпарили, без да си платят дължимото.