Шумни наздравици, сватбарски тостове и възгласи, неочаквани признания, гръмогласни разправии, преплитане на танци и страсти в неравноделни ритми и романтични класически мелодии. От всичко това има в най-новата премиера на драматичен театър „Сава Огнянов“, която русенци ще видят за първи път на 24 февруари. Това е новата постановка на младия режисьор Ивайло Ненов „Балканска сватба“, който е и автор на текста заедно със своята съпруга Ваня Георгиева. 
Действието се развива в Берлин, където сватбата събира представители на различни народи от Балканския полуостров. Не поставяме специално ударение кой точно откъде е, тъй като не това е основната идея, казва Ненов. Замисълът е да покажем опит за излитане на закърнели криле и опустошаващото им приземяване, казва режисьорът. За „приземяването“ през целия спектакъл ще напомнят и купените от пазара евтини чехли, с които са обути всички персонажи - единствено младоженката е с „празнични“ домашни пантофки във вид на пухкави бели зайци с бляскави ушички. Сините джапанки усилват контраста между лъскавите европейски костюми и чехлите, толкова популярни сред балканските народи. 
Това е спектакъл на контрастите, който разказва докъде може да доведе нарушаването на баланса на интелигентност и емоционалност и как дори и в една такава стопроцентово „европейска“ атмосфера доминантата на балканските нрави е в състояние да срине дори и най-красивия ден, за който мнозина копнеят. Всичко на сцената се развива невероятно динамично - на бързи обороти, на каквито всъщност живеем днес, казва Ивайло Ненов. Специални акценти поставят и сценографските решения на Теодор Киряков - те подсилват въздействието на това, което се случва на сцената, с амбалажната хартия, която сякаш опакова цялата сватба, със скованите шперплатови маси и столове, които се разпадат, когато трябва, превръщат се в нападателно оръжие или в партньор за танц на Младоженеца, докато Булката се обяснява в любов на Кума.
Ролите са разпределени между госта от Малък градски театър „Зад канала“ Христо Пъдев, който за първи път играе на русенска сцена, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Йовко Кънев, Кристиана Ценкова, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Тони Тончева, Кадри Хабил. Премиерата трябваше да се състои в късната есен на миналата година, но пандемията я отложи - и така я направи една от най-дълго репетираните постановки на русенския театър. След премиерата на 24 февруари публиката ще има втори шанс да види спектакъла и на 1 март.