Община Русе спечели търга за отдаване под наем на автоматична станция за измерване на качеството на въздуха със съпътстващото хардуерно и софтуерно оборудване. Това съобщи за „Утро“ главният експерт инж.Пламен Петров, който отговаря за управлението на общинската собственост в община Белене. Търгът се проведе на 19 февруари, а в момента тече изготвянето на документацията.
„Община Белене ще предостави за срок от 2 години автоматичната станция на община Русе с незначителна промяна в наемната цена. Предстои да бъде изготвен протокол по процедурата на наемане и при одобрението му ще бъде сключен договор между двете общини“, каза инж.Пламен Петров. На въпрос имало ли е други участници в търга, той заяви, че Община Русе е била единствен кандидат за станцията. Както „Утро“ писа, обявената начална тръжна цена за месечен наем бе 1490 лева.
Повече информация за станцията обаче ще стане известна след приключване на формалностите по договарянето между двете общини, като голямата загадка за Русе остава мястото, където ще бъде поставена станцията. На миналата общинска сесия зам.-кметът по комуналните дейности Димитър Недев каза, че възможна локация е кв. „Цветница“, но това предстои да бъде окончателно потвърдено.
Община Русе планира и дооборудване на измервателната станция, за което също на миналата общинска сесия беше съобщено, че ще струва почти 100 000 хил. лева. Затова кметството има намерение да претендира станцията да остане в Русе след изтичането на двугодишния срок.