Задържане под стража определи състав на Окръжния съд на 41-годишен русенец, обвиняем за три престъпления. Според прокуратурата на 17 февруари Давид Б. управлявал автомобил след употреба на наркотици, държал без разрешително четири патрона за пистолет и таблетки екстази за разпространение на стойност над 1500 лева по цени на дребно.
41-годишният наркоразпространител е арестуван в сряда в 8.50 часа от криминалисти от Областната дирекция на МВР до бензиностанцията на бул.“Васил Левски“ до кръговото кръстовище в „Чародейка“, където минавал с бемвето си с още един пътник на 30 години. При обиска на място в Давид е открито пакетче с един грам марихуана. Тъй като движенията му били неадекватни, той е изпробван за дрога и уредът показал употреба на амфетамин, метамфетамин и канабис. Мъжът е свален от волана с белезници, след което при претърсване на апартамента му, криминалистите се натъкнали на 60 хапчета екстази, бучка бяло кристалообразно вещество, реагиращо на метамфетамин, пакет с марихуана, четири патрона за пистолет различен калибър, преработени от газови в бойни, около 3000 лева, пособия за разтегляне на дрога и мобилен телефон.
Задържаният вече е осъждан за държане на наркотични вещества, за което му е наложено наказание 10 месеца условно лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 2000 лева. Изпитателният срок е изтекъл на 19 май 2019 година, но по делото няма данни за плащане на глобата, поради което той не е реабилитиран. Според съдебния състав това показва завишена обществена опасност на Давид, а фактът, че работи в Нидерландия и често пътува зад граница, е достатъчна предпоставка да се смята, че може да се укрие.