Областният управител на област Русе Галин Григоров отличи част от призьорите в конкурса за детска рисунка с международно участие „Моят Левски“. Това се случи по-рано през деня във Военния клуб при спазването на всички въведени противоепидемични мерки.

Децата, които са от други населени места, не успяха да присъстват, но те ще получат наградите си в рамките на следващите няколко дни по пощата. Инициативата беше под патронажа на областния управител, а неин организатор бе Военният клуб.

В родолюбивото начинание участваха 195 души от над 30 населени места в страната, както и от Молдова, Гагаузия, Украйна и САЩ. В последния момент се включиха и деца от детска градина в Сливен.

Така възрастта на участниците се оказа между 5 и 25 години, а творбите бяха придружени със затрогващи писма. Организаторите посочват още, че своите произведения са изпратили цели класове, читалища, клубове, като те са били оценявани от тричленно жури с членове – Таня Пасева и Георги Пасев и председател Виргиния Пенчева.

„Вие сте уникални млади хора, които съхраняват българския дух! Бъдете все така достойни наследници на нашите възрожденци, на предците ни! Показвайте силата на българщината и помнете, че Вие сте тези, които ще продължат да надграждат постигнатото!“, с тези думи Григоров се обърна към отличените.

В първа възрастова група, която обхваща учениците от 1 до 4 клас, първата награда спечели Цвета Петрова на 8 години от НУИ „Проф. В. Стоянов“. Втората награда отиде в Чирпан при Дичо Манолов, а третото място бе отредено за Милена Златинова отново от Националното училище по изкуствата. Във втора възрастова група, която е за ученици между 5 и 8 клас, първа награда беше присъдена на Деница Иванова от Горна Оряховица. Второто място остана в Русе, като то бе спечелено от Нелли Шпилько, учеща в НУИ „Проф. В. Стоянов“.

Поради изключително добрите работи бяха връчени три трети награди, а именно на Румина Чавдарова от МГ „Баба Тонка“ – Русе и Нели Златанова от Чирпан, както и на Габриела Гогова от Кърджали. В третата възрастова група, в чийто обхват са последните класове в средното образование, с първа награда бе отличена Анастасия Балова от Гагаузия. Второто място отиде при  Ивайла Петрова от Школата „Арт Попово“, а третото при Юсеин Палов от Професионалната гимназия по туризъм в Русе „Иван П. Павлов“.

При студентите първото място или още т.нар. Голяма награда беше спечелена от четвъртокурсника по промишлен дизайн в Русенския университет „Ангел Кънчев“ Даниел Борисов. Втората награда беше за Михаела Горез от Молдова. Със Специалната награда пък беше отличена Алсу Пейчева. Тя е с аутизъм, родена и расла в Крим, а от няколко години живее в България.

Даниел Борисов, който спечели първата награда, споделя, че от много години е имал желание да направи нещо специално в памет на Васил Левски. „Мисля, че всеки един българин трябва да се чувства горд! Опитах се да пресъздам образа му по такъв начин, че да бъде специален за всеки един и всеки човек да се почувства по-близко до него!“, допълва още Даниел. От около 6 години насам той се занимава активно с рисуване, като твори най-вече в стиловете реализъм и хиперреализъм. Техниката, която използва, е предимно графит независимо дали става дума за моливи, перомоливи или графит на прах.

Един от най-малките участници, а именно 8-годишната Цвета Петрова, която грабна първата награда в първата възрастова група също беше изключително развълнувана. Тя споделя, че е искала да представи образа на Дякона по един по-различен начин, но не по детски, а изпълнен с чувство на патриотизъм. Няма как да не бъде отбелязано, че независимо от крехката си възраст, тя е и носител на множество награди в сферата на изобразителното изкуство – както национални, така и международни.