Под мотото „148 години безсмъртие“ премина тържеството, посветено на Апостола на свободата, което се проведе в ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. Учениците се преклониха пред паметта на Васил Левски, защото родолюбивото му дело и идеята за чиста и свята република продължават да вдъхновяват и днешните поколения.

В една от класните стаи беше подредена изложба с картички, на които бяха изписани мисли на Апостола, изработени от деца в начален курс. Директорът на училището Камелия Леонова привлече вниманието на присъстващите с любопитни факти за безсмъртното  дело на Васил Левски.

Пред българския трибагреник и портрета на Дякона първокласниците Преслава и Венци рецитираха стихове за родината.  Учениците с подчертано желание се включиха във виртуалната разходка из експозиционните зали на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Момичетата и момчетата вдигаха „гора от ръце“ за участие в занимателните игри, с които обогатяваха знанията си за живота и революционната дейност на Левски.

Василена прочете разказа на лъвския скок, откъдето идва прозвището на Апостола, а Виржиния пресъздаде разпита на Левски по време на съдебния процес. С интерес учениците сглобиха на интерактивния екран родословното дърво на семейството на Левски. Много интересно протече и подреждането на пъзели от известни картини с образа на Апостола.

Учениците от трети и четвърти клас изпълниха композиция от стихове, посветени па заветите на Дякона.  Като финал на празника децата с голямо вълнение и желание изпълниха песента „Апостоле“.

Сред децата беше и Тодорина Тодорова – старши експерт „Образование и култура“ в общинската администрация, която ги поздрави за показаните знания. Всички присъстващи получиха и по един разделител за книги с лика на Левски, изработени от първокласниците в училището.

Тържеството се проведе със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Ценово.