Д-р Николай Евгениев е първият българин с европейска диплома по респираторни болести и единственият със световна диплома по медицина на съня. Той е русенец, завършил е Математическа гимназия “Баба Тонка”, след това и Медицинския университет във Варна. След дипломирането си се връща в родния град и започва работа в Белодробната болница, където остава 10 години. През това време започва докторантура по медицинска онкология и когато получава покана за работа в Комплексния онкологичен център, вижда добра възможност да я завърши и да специализира. До обед работи като онколог, а следобед - в кабинета си по белодробни болести и амбулаторно диагностициране на сънна апнея в Онкоцентъра. От началото на ноември пое и Ковид отделението, което центърът разкри в сградата за палиативни грижи.

- Д-р Евгениев, в най-голямата криза с Ковид-19 през ноември поехте ръководството на Ковид отделението. На какво ви научиха изминалите месеци там?
- Там за първи път изпълнявах ръководна функция и освен това участвах активно в разкриването на отделението, придобих и повече опит за работа в заразна среда.
- Вие сте специалист по белодробни болести, онкология и сънна апнея. Къде е пресечната точка на тези заболявания с Ковид-19?
- Освен че в Ковид отделението лекувах част от пациентите си от практиката ми по медицина на съня, самата болест засяга белия дроб както в острата, така и в хроничната си фаза. Освен това много от пациентите по време на и след преболедуване са с оплакване от продължително безсъние
- За коронавируса вече е добре известно, че нанася сериозни поражения на белия дроб, онкоболните са податливи на заразата, особено подложените на лъче- и химиотерапия. Как обаче Ковид-19 се отразява на хората, страдащи от сънна апнея?
- От личния си опит смея да твърдя, че онкоболните боледуват продължително от тази инфекция, но по-рядко развиват тежки форми в сравнение с останалата популация. Относно
пациентите със сънна апнея, които използват лечение, не са в по-голям риск от останалите
но тези, които не се лекуват или са с придружаващи диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност и свръхнаднормено тегло, определено изкарват много по-тежко болестта.
- Вие сте единственият българин със световна диплома по медицина на съня. В общественото съзнание сънната апнея често не се възприема като заболяване. Това, че цял раздел от медицината е посветен на нея, означава ли, че всъщност е сериозна болест с тежки последствия?
- Сънната апнея стана много популярна през последните години, защото това е нарушение на дишането по време на сън, което, ако не се лекува, води до доста социално значими явления и заболявания. Казвам явления, защото неправилното дишане по време на сън не води до възстановителен сън. Обичайно хората сутрин се събуждат уморени, недоспали, често задрямват, губят концентрация на работното си място, зад волана и, за нещастие, често се стига до пътно-транспортни произшествия, които вземат жертви и от останалите участници в движението. Неправилното дишане по време на сън пречи да се нормализира кръвното налягане, докато човек спи, да се възстановят кръвоносните съдове. Хората, които имат сънна апнея и дишат неправилно през нощта, поддържат високо кръвно налягане и през деня.
Това води до ранна атеросклероза, сърдечно-съдови инциденти, мозъчни инсулти
Апнеята води до затлъстяване, защото се променя обмяната на веществата, което пък, от своя страна, много често причинява диабет.
- Каква е физиологията на сънната апнея и защо тя води до такива тежки последици за здравето?
- В 90% от случаите страдащите от сънна апнея са с по-дебели шии, с по-особена захапка или с по-големи езици - езикът потъва няколко милиметра, защото по време на сън се отпускат подезичните мускули, и запушва горните дихателни пътища. Съответно се активира мускулатурата на гръдната клетка и прави усилия да преодолее тази пречка. И най-често когато я преодолее, се чува едно рязко изхъркване, тогава мозъчната кора на пациента се събужда, има микросъбуждане, което най-често не се помни, но разваля структурата на съня. По време на тази борба за въздух и спад на кислорода съответно се покачват кръвното налягане и пулсът и това води до невъзстановяване на стените на кръвоносните съдове, оттам е и сърдечно-съдовият риск. А спадът на кислорода води до промяна на апетита, метаболизма, микросъбужданията пък водят до невъзстановителен сън и оттам се натрупва дефицитът на съня. А сънят е много важен. Както ние се отръскваме от грижите, от стреса, така всяка клетка си изхвърля отпадъка, кръвоносните съдове се възстановяват.
- Как попада при вас човек със сънна апнея? Защото това състояние се случва през нощта и той може да не знае, че е болен.
- Най-често от сънна апнея страдат мъжете и най-често жените се оплакват от тях
40% от пациентите, които попадат при мен, са насочени от мои колеги, които са запознати с болестта, другите 40% са познати с хора със сънна апнея, които по един или друг начин са ме препоръчали. И 20% постъпват от интернет и от фейсбук страницата ми - това са по-младите хора. Проблемът е, че много пациенти със сънна апнея нямат никакви симптоми. Не е задължително да има дневна сънливост. Тя е много често срещан симптом - 70-80% от хората го имат, но има едни 20%, които са безсимптомни и обикновено жените им ги водят при мен. Те нощем се притесняват диша ли мъжът им, не диша ли, защото прави дълги паузи. Такива хора са безкритични, нямат усещане за болест. Това са най-трудните пациенти, на които да обясниш защо трябва да си прави изследване. Прави си изследване, и то платено, за да избегне скандал с жена си. И са убедени, че нищо им няма. Но когато резултатът покаже умерена или тежка сънна апнея, на такъв човек да обясниш, че трябва да се лекува, вече е много, много трудно. Обичайно българският мъж много често е инатлив, вироглав, философ и т.н.
- Какви изследвания се правят, за да се постави диагноза сънна апнея?
- Те са много простички. На пациента се дава диагностична техника, той преспива с нея и на следващата сутрин ми я връща. Правим разчет и ако има данни за сънна апнея -
апнея е прекъсване на дишането за повече от 10 секунди, което е свързано със спад на кислорода в кръвта с 3%
и ако тези явления се срещат по-често от 5 пъти на час, е патология. Когато тези прекъсвания на дишането са между 5 и 15 пъти за час, се говори за лека апнея, когато са между 15 и 30, е умерена апнея и когато са над 30, апнеята се класифицира като тежка. Всички пациенти, които имат умерена или тежка сънна апнея, поканвам за втора фаза на изследването, която е терапевтична. На пациента се дава един апарат за възстановяване на дишането по време на сън, т.нар. ЦиПАП, който автоматично определя какво е необходимото средно налягане и какъв е терапевтичният отговор на пациента. И на базата на това как е протекла втората вечер, препоръчвам съответния вид апарат, режим, настройки и модел маска.
- И човекът трябва всяка нощ да спи с тях?
- По принцип, за да е свеж и да не е сънлив на другия ден,
минимумът е 4 часа да спи с апарата на лицето си
Това е маска, която се поставя на носа или общо на носа и устата, подава се позитивно налягане, което при обструктивната сънна апнея избутва езика напред и се възстановява дишането. А при централната, която е резултат от понижената активност на нервните клетки, които командват дихателните мускули, може да дирижира дишането.
- Здравната каса плаща ли за тези апарати?
- За съжаление, държавата не покрива диагностиката и лечението на сънна апнея. На брашното сме евтини, на триците скъпи, както казват старите хора. Всяко едно усложнение на сънната апнея - пътно-транспортно произшествие с жертви, инфаркти, инсулти, диабет, инвалидизация, болнични, телкове, хирургични интервенции, надхвърля десетократно, понякога и стократно разходите, които ще бъдат похарчени за ранна диагноза и съответно закупуване на лечение. Преди работех белодробни болести, сега онкология и виждам какви средства отделя държавата за модерни скъпоструващи лечения, а нещо елементарно като поставяне на диагноза -
едно изследване варира от 100 до няколкостотин лева, един апарат - от няколкостотин до няколко хиляди лева
може да доведе до спестяване на редица разходи по заболяване, диагностични процедури, жертви на ПТП, защото пострадват активни хора, които са данъкоплатци. И държавата губи възможност да изкара пари от това население. И това нещо го говорят далеч по-ерудирани хора от мен - доценти, професори, които се занимават в тази област. Още от началото на това хилядолетие се говори страшно много за сънната апнея и се дават примери как постъпва американската или всяка друга европейска система. И пак единствено в България, Румъния, Литва и Македония хората сами си заплащат изследванията и сами си купуват лечение, защото не вървят по каса. Но много хора нямат възможност да го направят. Държавата не плаща защото липсва стандарт за медицина на съня. Не разбирам защо досега не сме всели такъв от друга европейска държава.
- А различни неща ли са хъркането и сънната апнея?
- Да,
възможно е един пациент да хърка много, но да не страда от сънна апнея
Както и да хърка по-малко, но да има тежка сънна апнея. Обичайно хъркането е звуков феномен при дишането по време на сън. Когато идва от горните нива - носа, мекото небце, е възможно да е едно безобидно хъркане. Но когато се касае за сънна апнея, хъркането вече засяха повече структури, включително и езика, идва от долната част на гърлото, когато езикът напълно или частично запушва входа на дихателните пътища. Няма как да се отсее едното от другото, без да се направи изследване.
- Освен със сънна апнея, с какви други нарушения се занимава медицината на съня?
- Те са безкрайно много, аз се занимавам основно с нарушенията на дишането по време на сън. Консултирам и хора за безсъние, има някои ценни съвети, които да опитат, преди да прибегнат до използване на лекарства. А иначе има голяма група заболявания, които се наричат парасомнии - това е ходене по време на сън, ядене по време на сън. Има сексуално насилничество по време на сън на единия партньор над другия. Имаше интересен случай - жена осъжда приятеля си. Това са редки заболявания. При децата е много интересно. Има различни форми на епилепсия по време на сън, на неосъзната агресия по време на сън, особено при дементните хора.
- Какви са съветите ви при безсъние?
- Съвет номер едно -
стаята, която ползваме за сън, не бива да я ползваме за други цели
Тоест забраняват се телевизори, да не се чете, да няма часовници, които непрекъснато да тиктакат и по някакъв начин да смущават. Също така пациентът по никакъв начин не трябва да си гледа часовника, защото започва: Виж колко часът стана, аз още не съм заспал, какво се случва. Преди сън не бива да се преяжда, да се консумира голямо количество алкохол, тежки храни, шоколад, никотин. Ако човек не може да заспи продължително време, може да стане, да влезе в друга стая, да почете, да погледа телевизия. Леглата трябва да са удобни, възглавниците също, температурата не бива да е над 24 градуса. Доказано е, че прагът на събуждане е много по-висок над тази температура. То е цял раздел в науката. В Европа, в Северна Америка с това се занимават ерготерапевтите. Те се занимават и с хората, които отказват лечение, за да могат да се адаптират към живота и да се справят по-лесно със сънливостта и физическата умора.