Промени в наредбата за определяне на бъдещите носители на награда „Русе“ ще бъдат разглеждани на предстоящото заседание на Общинския съвет. Предложението е на кмета Пенчо Милков и е внесено за обсъждане вчера. Както се посочва в текста, проектопромените се предлагат в отговор на медийния и обществен отзвук след миналогодишното връчване на наградите за култура, изкуство и образование, когато вестник „Утро“ зае категорична позиция, че е нужна промяна. Допълнителен мотив за предложенията е била и добре аргументираната публикация по темата в същия дух в „Утро“ преди две седмици.  

Общият брой на наградите ще се намали с две - ще отпадне категорията „Архитектура“ в раздел „Култура и изкуство“ и единият от колективните призове в раздел „Образование“ с дългото название, включващо образователна организация, научен екип и т.н. Други две от категориите ще се слеят в една, която ще се нарича „Литература и публицистика“. Приз „Русе“ за „Сценични изкуства“ обаче ще се връчва поотделно за „Театър“ и за „Музика и танц“, тъй като там обичайно е най-голямата конкуренция, обясняват от Общината.
Другата съществена новост, която ще бъде подложена на гласуване от общинските съветници на 25 февруари, е изискването „наградата да се присъжда за изключителни заслуги, проявени във времевия период от 10 май на предходната до 10 май на текущата година“. Според вносителя „Действащият към настоящия момент регламент не поставя никакво времево условие, което позволява да се правят предложения за награждаване на лица, които отдавна не са активно действащи в дадената сфера“.
Акцентът върху конкретните заслуги на номинираните би трябвало да означава и край на връчването на награда „Русе“ най-вече и само заради юбилеен рожден ден и просто защото „човекът не е вземал такава награда“. Промените не спират дотук - според тях призът ще се връчва „само на лица и институции, които не са били удостоявани с нея през последните 3 години“, с което ще бъде изключен и абонаментът за престижната статуетка. 
Добавя се и още едно изменение, което е логично: сумите, които придружават приза - сега това са по 500 лева за всяка категория - да бъдат различни: „за индивидуална награда - 500 лева; за изключителен принос и дългогодишна дейност - 600 лева; за колективна награда - 1000 лева“.
Едно от важните обстоятелства, определящи стойността на награда „Русе“ или нейната девалвация, е това кой всъщност определя носителите. Тежката дума трябва да е на хора, които са в състояние професионално и експертно да преценят постиженията и приноса на номинираните за културата и образованието на Русе, категоричен е зам.-кметът Енчо Енчев. Досега често пъти се случваше комисиите за определяне на наградените да се сформират на политически принцип, поради което нерядко се е случвало земеделски производители и други хора без отношение към изкуството и науката да гласуват за материя и процеси, които са им чужди, каза Енчев. Сега от Общината предлагат в комисиите по награждаването да участват двама представители на съответните комисии по култура и по образование в ОбС и трима експерти в съответната област, предложени от Обществения съвет. 
Докладната записка, подписана от кмета Пенчо Милков, съдържа още едно предложение: връчването на наградата „Студент на годината“ да бъде извадено от церемонията за наградите „Русе“ на 24 май и да заеме естественото си място в събитията, свързани със студентския празник 8 декември. 
Предложенията са смислени и адекватни - може би едни от най-конструктивните и съдържателни в историята на наградите „Русе“, в която досега единствените промени са били в посока на разрояване на призовете. Сега се прави сериозна стъпка, която би могла да върне стойността на приза и достойнството на неговите носители. Какъвто е бил и замисълът през 1985 година, когато е била връчена първата статуетка на големия диригент Васил Арнаудов.