Новак Джокович се класира за полуфиналите на Аустрелиън Оупън, след като надигра в тежък мач Александър Зверев в четири сета – 6-7 (6), 6-2, 6-4, 7-6 (6), за малко над три часа и половина игра.

Първият сет стартира с пробив за германеца, който сервираше за частта при 5-4. Зверев пропусна сетбол и бе пробит в последния възможен момент, а победителят в откриващата част трябваше да бъде решен в тайбрек. В него германецът пропусна нов сетбол, но при втория не сбърка и поведе в сетовете. Вторият сет премина изцяло под диктовката на световния номер 1, който направи два пробива и затвори частта след 6-2. В третата част Зверев поведе с 4-1, но допусна пет безответни гейма и така сърбинът обърна развоя на мача. В четвъртия сет отново германецът дръпна с ранен пробив, но позволи на Джокера да изравни и да вкара срещата в нов тайбрек. Този път ролите се размениха и Ноле спечели мача, след като реализира втория си мачбол.

При тези условия влязох бавно в мача. Въпреки че направих добра загрявка, затова трябваше да настройвам играта си в движение. Имах късмет да пробия рано във втория сет. След това постепенно започнах да навлизам по-добре в мача, направих повече асове от него. До последния удар мачът можеше да бъде спечелен от двамата. Сега се чувствам уморен, трябва да поздравя Саша за битката, която даде, той ме тласна до лимита. Той започна лошо във втория сет, аз имах такъв епизод в третия. Някак си успях да си върна фокуса след счупената ракета. Ако той беше спечелил този мач, щеше да е напълно заслужено. Минал съм през много контузии в кариерата си, налагало ми се е да се отказвам, както на четвъртфиналите на Уимбълдън, така че това не се случва за първи път“.

Благодарение на моя физиотерапевт успяхме да закърпим положението, правя всичко възможно, за да мога да бъда във форма, да тренирам в почивния ден. Признавам си, не съм го гледал изобщо, добър е – гледах го тук на турнира, но не и преди това. Много здрав физически, движи се добра, има доста сила от дъното на корта, хубав бекхенд, сервира добре и е страшно мотивиран. Григор игра по-добре днес за сет и половина, но след това дойде контузията. Според мен това се дължи на необичайните обстоятелства, дано скоро се върнем към обичайната рутина, защото това се отразява на нашите тела. Продължаваме напред в турнира, това ще бъде първият ни мач, очаквам го с нетърпение“, сподели световният номер 1 след края на срещата.

Сърбинът спечели своя 12-и четвъртфинал в Мелбърн и се класира за девети път сред последните четири в турнира, като до момента не е губил нито веднъж в тази фаза на надпреварата – всеки път Джокера е стигал до титлата след успех в четвъртфиналитеДжокович спечели 19-и пореден мач в Австралия и ще играе на полуфиналите с руснака Аслан Карацев, който по-рано елиминира първата ни ракета Григор Димитров, получил контузия в хода на двубоя, в четири сета. Джокера няма официален мач с квалификанта от Русия, под номер 114 в света, като ще играе с него в петък. Другият полуфинал при мъжете ще бъде определен утре, когато съперници са Данийл Медведев – Андрей Рубльов и Рафаел Надал – Стефанос Циципас.