19 са училищата в Русенска област, които вчера са посрещнали ученици от всички класове. Това съобщи за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Всички училища с изключение на едно са в малките населени места - това са учебните заведения, където от един клас има само по една паралелка, обясни тя. От друга страна, за малките села е по-лесно само за половин ден да се разпространи информацията, която внезапно вчера по обед обяви премиерът Бойко Борисов от Исперих: че всички тръгват на училище и „няма повече да ги въртим“. 
В Русенска община само две училища са имали готовност да реагират незабавно и от вчера да посрещнат всичките си ученици. Това са основно училище „Георги Сава Раковски“ в Ново село и единственото училище в Русе, успяло да откликне на нареждането на министър-председателя: основно училище „Алеко Константинов“.
Междувременно стана ясно, че се увеличават заявленията, подадени от родители, които настояват децата им да не посещават присъствените учебни часове, а да продължат обучението си онлайн от вкъщи. Преди 4 февруари, когато здравното и просветното министерство обявиха „въртенето“, т.е. схемата, според която първо в клас ще влязат 7, 8 и 12 клас, а след това ще се сменят с други класове, е имало 12 подадени заявления за онлайн обучение. Само в първата седмица след 4 февруари те са се увеличили с още 60, а след това са били депозирани нови 30. Така към вчерашна дата 102 ученици са декларирали желанието си да не посещават уроците в училище, а да учат от разстояние. 
По-голямата част от пожелалите онлайн обучение се оказват ученици от 12 клас. Вероятно това е свързано с тяхното предпочитание да се подготвят интензивно по конкретни дисциплини - с частни уроци, курсове или самостоятелно - за предстоящото кандидатстване в университети. И онлайн обучението е начинът да си спестят „губенето на време“, както те определят  ходенето на училище.