Централната избирателна комисия изненадващо размени местата на предложенията на ГЕРБ и БСП за председател и секретар на Районната избирателна комисия в Русе. Централно за председател беше назначена Милена Хинкова от БСП, а за секретар - Николай Братованов от ГЕРБ, който досега оглавяваше комисията. Дотук се стигна, след като консултациите при областния управител завършиха без резултат. Предстои днес в ГЕРБ да обсъдят създаденото положение и да реша дали ще обжалват пред Върховния административен съд. По непотвърдена официално информация се очаква това да не се случи и решението на ЦИК да бъде прието мълчаливо.
Везната в полза на Хинкова беше наклонена в резултат на изразено от БСП недоверие към Братованов по повод на представено от него решение за секционните комисии на миналите парламентарни избори. Тогава социалистите останаха без нито един председател, а всички места бяха разпределени между ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и ДПС. Николай Братованов защити решението като законосъобразно, но Административният съд отсъди в полза на лявата коалиция.
„Изтъкнахме като аргумент, че случилото се е един лош пример за законови практики, и изразихме съмнения в юридическата компетентност на г-н Братованов. Ние не сме против ГЕРБ да има председател, а сме против този председател“, коментира областният председател на БСП Пламен Рашев.