Д-р Цветан Соколов е специалист по ортопедия и травматология. Завършил е Медицинския университет във Варна през 1995 г.,а през 2003 г. придобива специалност по ортопедия и травматология. След завършване на висшето си образование започва работа в УМБАЛ “Канев”, където и досега продължава да е част от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология. Основната му квалификация е в областта на протезирането на големи стави и артроскопски процедури на големи стави, с тези лечебни интервенции са свързани и научните му интереси, включително колянно и тазобедрено ендопротезиране.
Д-р Соколов е преминал специализирани обучения в Германия и Словения. Член е на Българска ортопедична и травматологична асоциация (БОТА) и European Society of Sports Traumatology, Surgery and Arthroscopy (ESSKA).
Повод за разговора с него е новият модерен артроскоп, с който вече извършват операции в клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Канев“

- Д-р Соколов, с какво този нов артроскоп, с който вече работите, е толкова добър?
- С всичко. Представете си, че сте карали досега “Лада 2004” и изведнъж се качите в най-съвременен модел автомобил от висок клас - возите се, но всичко е различно - оборудване, усещане, ускорение, комфорт... Същото е и при нас с новия артроскоп.
Преди да продължа да го описвам, държа да благодаря на ръководството на болницата, че удържаха на думата си и подновиха техниката ни. Нямам намерение да лаская когото и да било, а да поздравя директора Иванов за мъжката дума. Вторият човек, чийто принос бих искал да подчертая, е на проф.Пенчо Косев, на когото аз дължа всичко и ще му бъда благодарен винаги. Все пак
той е лекарят, който въвежда изобщо артроскопията в нашата болница
Има последователи, а в нашата клиника държим на приемствеността.
Сега за самия артроскоп. Той позволява чудесна визуализация на конкретната става, в която работим, защото основно правило в артроскопията е да има добра видимост. Няма ли такава, няма как да очакваме добри резултати. Точно тази супер съвременна оптика ни помага да работим наистина на световно ниво. Вие видяхте в операционната колко кристален е образът на монитора, колко прецизно се движат уредите и всяко наше действие се записва като образ в системата. 
- В кое е силата на артроскопа - в диагностиката или лечението?
- И в двете. Имаме диагностична насока и терапевтична и това е още едно предимство на този метод. Когато имаме диагностична цел,
по-голямата част от проблемите на която и да е става с патологичен процес могат да се видят
Подчертавам - по-голямата, но не всичко. Затова и е много важно да имаме предоперативна образна диагностика. Втората основна част на този апарат са терапевтичните манипулации, които могат да бъдат най-различни.
- За какви пациенти е подходяща такава интервенция?
- Няма възрастово ограничение. Могат да се правят както на деца на 10-годишна възраст, така и на възрастни на 90-годишна възраст, но нашият опит сочи, че най-многобройни са пациентите в активна възраст от 19 до 65-годишна възраст. Това разнообразие се отнася и до оплакванията им. Те могат да бъдат както от травматично естество /най-често спортисти/, така и дегенеративни, а не са редки и случаите за доказване на други заболявания като ревматоидния артрит например. 
- При кои стави използвате този артроскоп?
- В световен мащаб артроскопска манипулация се прави почти на всяка става. В нашата клиника
над 30 години извършваме артроскопии на колянна, глезенна и раменна става
Това ограничение се налага, тъй като другите изискват по-специфичен инструментариум - друг вид оптика, с по-малък размер, с друг градус на лещата и така нататък, с какъвто разполагат само специализираните клиники.  
- Това, че процедурата е щадяща за пациентите, ли е най-голямото й предимство?
- Аз бих казал, че най-голямото предимство на апарата е перфектната визуализация. Иначе и на стария, и на новия принципът на работа е един и същ. Това са минимално инвазивни процедури, които стават бързо, лесно и с много съкратено възстановяване на пациента следоперативно и за мен това е основното. Болничният престой също е сведен до минимум и това има две ползи - както за
пациента, който по-малко рискува да получи усложнения след инфекция
така и за болницата, която не влага допълнителни средства във възстановяването му. 
- Хора с какви оплаквания могат да се обърнат към вас и да разчитат на този нов апарат?
- Всичко зависи от патологията на самия пациент. Можем да ги разделим на няколко групи. В първата влизат травматичните увреждания на ставите. Те могат да бъдат битови, спортни и професионални. Другите имат дегенеративен характер и са свързани с възрастовите изменения като коксартрозите, например. Третата група са специфичните заболявания като ревматоиден артрит или лупус, които също дават своето отражение върху ставите. При тях артроскопът може да се използва и с диагностична цел с вземане на биопсия или доказване на процес. 
- Има ли заболяване, при което единственото лечение е артроскопията?
- Травматичните заболявания са много добре показани и се повлияват изключително добре от този метод, тъй като
в едно оперативно време могат да се решат много проблеми
Имам предвид проблеми с хрущяла, с менискусите, с връзковия апарат и така няма да има нужда от следваща оперативна намеса. 
- Значи артроскопът ви дава възможност да не правите открити конвенционални операции?
- Да, точно така. Откакто аз работя тук, вече 25 години, не съм присъствал на открита вътреставна процедура, насочена да замести артроскопското лечение. Артроскопията вече е златен стандарт в цял свят и в частност за нашата Клиника по ортопедия и травматология. Новият апарат пък ни повишава нивото и ни дава възможност за още по-прецизна и качествена работа. Без да преувеличавам ще ви кажа, че
хората могат да са спокойни, че нашата апаратура тук, в Русе, е на световно ниво
- Д-р Соколов, разкажете за самата процедура - колко трае и какво представлява.
- Средно час продължава всичко, като в това време е включено и времето за анестезия на пациента. 
Прави се малък разрез с големина приблизително 5 мм, през който се вкарва артроскопът. Към него е прикачена камера и лампа, които от своя страна са свързани с монитор с висока разделителна способност, за да може ние да виждаме най-малките детайли. По този начин се наблюдават и записват находките. Втори малък разрез позволява преминаването на артроскопичните инструменти. 
Първоначално се прави оглед на цялата става. В случаи на разкъсан хрущял или прекомерно количество ставна тъкан може да бъде използван специален инструмент за тяхното отстраняване. Понякога се налага обгаряне на свръх количество ставна тъкан чрез специален инструмент, който също така
заглажда неравните повърхности, спомага за отстраняването на проблема, свива капсулата на ставата
и така осигурява нейната по-голяма стабилност, а същевременно намалява кървенето.
Хирургичната процедура и възстановителният период зависят от сложността на патологията при пациентите. 
При приключването на артроскопията цялата става се промива, докато се изчисти от кръв и остатъчни частици. Инжектира се дълготрайно обезболяващо средство в ставата, което да блокира постоперативната болка. Малките отвори се зашиват, а после се покриват със стерилна марля. Всички наши действия се записват и след това на флашка предоставяме на пациента цялата информация за процедурата, която сме извършили.