Христина Бобокова е изкуствовед, организатор на много културни и арт проекти, дългогодишен мениджър на фестивал за съвременно изкуство „Процес-Пространство“. Директор на фондация „Братя Бобокови“ и управител на „Нумизматичен музей-Русе“. Името й стана особено обсъждано последните месеци покрай съпруга й Пламен Бобоков и прокурорските проверки срещу него и брат му и техния бизнес в групата „Монбат“. Наред с това бяха обявени и проверки на колекцията и частния музей на семейството. По този повод сайтът „Дневник“ публикува интервю на журналистката Ина Друмева, след като проверката на Министерството на културата за музея е приключила. Публикуваме го със съкращения.

- Миналата година срещу съпруга ви Пламен Бобоков и срещу брат му започна разследване. От деня на първия арест мина доста време. Вие как си обяснявате сега всичко, което се случи?
- Все още не мога да си обясня случващото се. Всичко изглежда като една целенасочена атака, в която се търси изкупителна жертва, на която да се пришие някаква вина, за да се удовлетворят нечии амбициозни интереси.
- Казвате „целенасочена атака“. От кого?
- Не бих искала да тиражирам предположения.
- Според вас как се стигна до всички тези обвинения?
- За мен продължава да бъде загадка. Но мисля, и не само за мен, а също за много други. Често се случва определени хора да се доверяват на неверни слухове или да тълкуват погрешно чути думи. Времето ще покаже.
- Бяха назначени и проверки на частния музей и колекцията на фондация „Братя Бобокови“. Приключи ли проверката на Министерството на културата и какво показва тя?
- Да, през 2020 г. бе извършена цялостна, изключително мащабна проверка на колекциите на Нумизматичен музей-Русе. Тя беше в две части - предметна и документална. Проверката отне около 3 месеца, вследствие на което получихме констативен протокол с обобщение на установените резултати от проверяващите служители на Министерството на културата. Този документ удостоверява цялостното състояние и дейности на музея, отправя изисквания и препоръки, отговаря на въпросите на Върховната административна прокуратура.
Важното е, цитирам: „Проверяващите не констатираха нарушения на Нумизматичен музей-Русе
по процедурата по придобиване, идентификация и регистрация на вписаните във фондовете на музея и съответните инвентарни книги движими културни ценности“, „Няма несъответствия между документация и инвентарна наличност“, „Не са констатирани действия в отклонение на изискванията на нормативните актове по опазване и съхраняване на ценности и няма данни за престъпление“.
В интерес на истината вследствие проверката имаме издадени административен акт и две разпоредби за мерки и препоръки, които отстранихме в рамките на указания срок. Наистина, тя бе извършена доста пунктуално, но не върху това искам да акцентирам, а върху факта, че законът слага знак за равенство между частните музеи и останалите такива - било то национални, регионални или общински. Единственото указано различие по закон е в тяхното финансиране. В този ред на мисли е важно да знаете, че ние сме задължени да бъдем в готовност за проверки по всяко време, затова и не сме се подготвяли специално за проверката през 2020 г. Стараем се да бъдем изрядни винаги.
- А днес с какво се занимава фондацията? Каква дейност развивате?
- В момента основният ни фокус е реставрацията на сградата на бъдещия нумизматичен музей в Русе, както и научна и издателска дейност, които никога не сме прекъсвали. През годините сме направили над 37 изложби в страната. Нумизматичен музей-Русе, е имал постерни изложби в чужбина и не сме изваждали артефакти зад граница. Самата процедура по износ на движими културни ценности е много сложна и не сме били в такава ситуация. Радвали сме се на голям интерес и посещаемост в България, на отлични отзиви от посетители и колеги. Получавали сме множество награди в страната и в чужбина. Издаваме монографии, научни литература, каталози и т.н., които са базирани на нашата колекция. Техни копия се намират в едни от най-известните световни нумизматични дружества, музеи, библиотеки, университети и преподаватели по тази материя. Екземпляри има и в редица български музеи, университети и специалисти. Досега в цялата си дейност сме се ръководили винаги и най-вече от българското законодателство, след това от европейските норми и закони.
- От колко предмета се състои колекцията?
- Десетки хиляди. Все пак се занимаваме с монети. Всички те бяха надлежно проверени, предметно и документално, в рамките на 3 месеца.
- Отрази ли се по някакъв начин атаката срещу вас и акциите на прокуратурата върху бизнеса ви, както и върху дейността на фондацията?
- Това, което най-силно се отрази по отношение на работата, свързана с музея, са форсмажорните обстоятелства около Ковид-19. Те забавиха или спряха работата във всички дейности в областта на културата, изкуството, туризма и не само. При нас 
бе забавен графикът по реставрационните процеси на сградата през първите 6 месеца на 2020 г. 
заради това, че в началото имаше много неясноти около пандемията и обявяването на извънредното положение.
- А кога все пак се очаква да приключи консервацията и реставрацията на сградата - тя е на бившата музикална гимназия в Русе. Кога предвиждате музеят да отвори врати за посетители?
- Това е една от най-прекрасните сгради в Русе. В момента тя е в най-доброто си състояние от последните 40 години - с укрепена носеща конструкция, възстановен покрив, поставени висококачествени дървени дограми, автентично реставрирана и консервирана фасада, в процес на довършителни вътрешни строителни процеси. Приехме тази сграда в изключително лошо състояние - опожарена, със 70% липсваща покривната повърхност, изникнала растителност по етажите, пропаднали основи и увредени носещи конструкции, без дограма, с вандалски унищожена фасада и т.н. 
Общественият интерес на русенци към нея е огромен
защото тя събужда много красиви спомени у тези, които са се учили в нея. Но също и гняв заради случващото се с такъв тип сгради в страната изобщо.
През 90-те години на 20-и век тя отпада от списъка на паметниците с национално значение и става паметник на културата от местно значение. Лошото й състояние, липсата на концепция за развитие от отговорните за нея органи, както и затруднението на Община Русе в нейната поддръжка докараха сградата в началото на 21-ви век до пълна разруха, средище на съмнителни хора, подобно на други изоставени сгради. Именно тогава през 2007-2008 г. фондация „Братя Бобокови“ я придоби, от една страна, за да приюти нумизматичната си колекция, а от друга, за да я възстанови и я съхрани в цялото й достолепие. По този начин сградата не последва познатата съдба на десетки други архитектурни паметници у нас, които биваха събаряни, за да изникнат на тяхно място търговски центрове и жилищни сгради.
Русенската общественост е изключително чувствителна, когато става въпрос за старата градска архитектура. И с право. Затова ние сме особено внимателни към възстановяването и адаптирането на бившата музикална гимназия към новите й функции на музей, като с радост запазваме изначалната й функция - образователната.
Надявам се, че хората осъзнават колко отговорно е да работиш със сграда - паметник на културата, а също колко дълги, сложни, тромави и безкрайно обременени са всички процедури свързани с това. Хем трябва да възстановим, реставрираме и съхраним сградата в нейната достолепна автентичност, хем е нужно да я реновираме и пригодим към най-съвременните изисквания за пускането й в експлоатация. 
Подобни критерии не са съществували като необходимост за обществените сгради, когато тя е построена през 1901 г.
Днес обаче само част сред тях са: изграждането на охранителни и противопожарни системи, съоръжения за достъп на хора с увреждания, асансьори и т.н.
Мога вече смело да ви уверя в едно, че в момента тази сграда е така укрепена и реставрирана, че каквото и да се случи оттук нататък, тя ще остане непокътната още поне 40 години, а и за следващи поколения.
- Освен обвиненията, свързани с бизнеса, Пламен Бобоков получи обвинение и за незаконно държане на археологически ценности. Бихте ли обяснили какво представлява предметът, за който е обвинен, и откъде го притежава?
- Имаме успешно регистрирани десетки хиляди движими културни ценности, както е коректно отбелязано и в становищата на Министерството на културата, и сме запознати с процедурите по регистриране. Тоест, ако има обект, който е от такова естество и се нуждае от регистрация, то със сигурност сме щели да го направим. Този предмет не е част от дейността на музея и неговите интереси. Все още не е насрочено заседание по това дело, затова и повече подробности по повод на това обвинение не е редно да коментирам.
- Като изкуствовед как бихте оценили стойността на колекцията на Васил Божков, която също е обект на проверки и оценки от прокуратурата и външни експерти?
- От това, което съм виждала по медиите, и от една изложба, на която съм присъствала в Националната художествена галерия, съвпадаща с Европейското председателство на България през 2019 г., разбира се, че ще я оценя високо.
Но искам да направя едно важно уточнение относно тиражирането на стойности, суми и оценки на колекции в медиите. 
Една движима културна ценност, археологически обект, художествен предмет или такъв с историческа стойност струва толкова, колкото в крайна сметка някой може да плати за него
Това е очевидно, ако се наблюдават дейностите на световните търгове и аукционни къщи. Иначе смея да твърдя, че всеки обект от такова естество е безценен, защото дава изключително важната информация за историята, науката и поколенията. Това може да бъде потвърдено от всеки, който се занимава с музейно дело - че музеите освен с опазване, съхраняване, експониране и т.н. се занимават задължително и с научноизследователска и образователна дейност.
- Външни експерти ще правят оценка на колекцията на Васил Божков. Може ли да има разминаване между стойността, определена от прокуратурата, от български експерти и от чуждестранните?
- Прокуратурата няма експертизата да даде тази оценка, тя може да бъде изготвена качествено единствено от строго ресорни експерти с подходяща компетентност. Не мисля обаче да им давам идеи в тази насока.
- Как гледате на заявеното неколкократно от прокуратурата, че колекцията може да бъде национализирана, ако в нея има предмети, които не са регистрирани по реда на закона или са незаконно притежавани?
- Не съм запозната с документалната фактология около тази колекция, но 
подлагам на съмнения голяма част от разпространената информация в някои сайтове, както и казаното от прокуратурата
Искрено се надявам колекцията да бъде опазена в нейната цялост и добро състояние. Това ще бъде полезно за всички.
- А в какви отношения сте с Васил Божков и съпругата му Елена Динева? Бяха публикувани ваши общи снимки. Семейството им също стана обект на прокурорски интерес и серия от проверки и обвинения?
- България е достатъчно малка държава, затова за мен не е чудно определени хората да се познават или имат общи познати. Например моят съпруг и Васил Божков най-малкото бяха членове на КРИБ, откъдето се познават с голяма част от членовете на тази организация. Това прави един доста сериозен кръг на познанства. С Елена Динева съм била в нормални отношения, не по-различни от тези, с някои от останалите съпруги на бизнесмени от КРИБ например.
Относно разпространените снимки, те са свалени неправомерно от телефона на съпруга ми, който той предостави доброволно на прокуратурата с паролите към него. Той не е имал никакви притеснения относно съдържанието му. А как от прокуратурата са стигнали до медии, е риторичен въпрос.
- През изминалите месеци в жълти издания, едно от които с проправителствена позиция и близко до властта, излязоха публикации, които ви свързват с премиера Бойко Борисов и ви посочват като жената, снимала в спалнята му в правителствената резиденция. Вие ли сте Мата Хари, както Борисов нарече жената?
- Не. Боя се, че не задавате въпроса на правилния човек.
- А вие познавате ли Бойко Борисов?
- Всички в България познават Бойко Борисов.
- Как си обяснявате, че ви замесиха и ви свързаха с този случай?
- Несъмнено това е част от цялостната атака срещу моето семейство и бизнеса на съпруга ми и брат му. Както вече казах, оставаме с усещането, че някой се опитва да им пришие чужда вина. Нещо такова се случва и тук.
- След като твърдите, че не сте вие Мата Хари, защо едва сега го казвате? Защо не излязохте да го заявите по-рано, в първите месеци след публикациите?
- Никой до момента не ме е търсил за отговор. 
Не мисля, че трябва да отговарям на тиражирани внушения по жълти сайтове 
по тема, в която не се припознавам като участник.
- А прокуратурата разпитвала ли ви е по тази проверка?
- Не, не са ме търсили.
- Защо се съгласихте на това интервю?
- Защото трябва да се говори за положителните примери, когато става дума за частните музейни практики, и обществото да разбере важността на това да ги има.
Противно на всички тиражирани мнения, не съм се крила. Също така по време на пандемия, в началото на миналата година, всички спазвахме изолация и социална дистанция по чисто здравословни причини. Все пак успях да посетя няколко чудесни есенни културни събития. През септември м.г. направихме прекрасна изложба с фестивала за съвременно изкуство „Процес-Пространство“, посветена на Кристо - Христо Явашев, и на партньора ми във фондацията Димитър Грозданов, и двамата починали през 2020 година. Изложбата в галерия „Росита“ представи постери и журналистически текстове от кореспонденцията им през 90-те години на 20 век. За съжаление, когато хората се притесняват за живота и за здравето си, културата е последното нещо, от което се интересуват.