Едва 12-13 на сто от родителите на деца в училищата и детските градини в Русенска област са съгласни децата им да бъдат тествани за наличието на коронавирусна инфекция, съобщи за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Това е наполовина на средния процент за страната, отчетен преди ден, когато стана ясно, че 25 на сто от всички запитани родители са склонни детето им да премине през безплатен антигенен тест. Както „Утро“ писа, Русе и областта беше на опашката, заедно с Ловешка област, и при записването на учители и непедагогически персонал за доброволна ваксинация. 
Не е ясно от какво са притеснени родителите, които категорично отказват тестването на децата, смятат в РУО. И обясняват, че са изпратили обширна информация за начина на вземането на пробите от гърлен и назален секрет, че това ще стане от специалист, а резултатите, които излизат буквално за часове, ще бъдат обявени лично на родителите на детето. 
Междувременно обаче стана ясно, че и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов вече е отчел, че такива тестове не бивало да се предлагат на децата в детските градини.