Дело в Апелативния съд във Велико Търново по жалба на четирима русенци, осъдени от Окръжен съд в Русе на затвор, ще бъде гледано в края на март.
На 25 април 2017 година 48-годишният тогава Демир Р. М., братята Асан и Мерджидин, съответно на 37 и 35 години, и приятелят им Георги И.Д., на 36 г., отвлекли от дома му Светослав А. с кола. След като го закарали на Текето, двамата братя го пребили заради неуредени сметки и после го върнали в жилището му, като го предупредили да не казва на никого за побоя. Потърпевшият обаче имал счупени ребра и потърсил лекарска помощ, а след това уведомил полицията.
Похитителите бяха задържани. По време на предварителния арест в затвора в Ловеч Демир направи опит да излезе на свобода заради усложнен диабет, но управата на затвора изясни случая в уведомление до прокуратурата - Демир изял един килограм захар и почти една кутия с вафли и така изкуствено вдигнал стойностите на кръвната си захар.
На 8 юли 2019 година Окръжният съд наложи на Демир 5 години лишаване от свобода, тъй като е участвал само в отвличането. Братята Асан и Меджидин получиха по 8 години затвор, а шофьорът на групата Георги, който също участвал в отвличането на Светослав, бе осъден на 6 години и 8 месеца лишаване от свобода. Присъдите бяха потвърдени от Апелативния съд във Велико Търново. Така делото стигна до Върховния касационен съд, който със свое решение от 14 септември 2020, е отменил решението на ВТАС и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав.
Апелативните магистрати дадоха ход на новото дело в понеделник, но последва отлагането му за 29 март заради неявяване на двама свидетели за отвличането на Светослав. Съдът възложи на ОДМВР и на Съдебна охрана-Русе да ги издири до края на март и да ги доведе в съдебна зала.