Здравният министър проф.Костадин Ангелов пристигна вчера в Бяла, за да присъства на първата копка на нов филиал на Спешна помощ. Новата сграда ще заема площ от 140 кв.м и ще бъде оборудвана с модерна апаратура.
„В момента екипите на филиала в Бяла работят в една стара сграда, която ни е предоставена за ползване.  Сградата е наистина стара, построена още по Руско-турската война, на около 130 години. Фактически това е първата сграда на болницата в Бяла. Тя е добре поддържана, намира се перфектно състояние, но не е наша“, каза директорът на ЦСМП-Русе д-р Иванка Маринова. Във филиала работят около 30 души, които обслужват близо 80 000 жители не само в Беленската, а още в три общини.
Здравният министър проф.Ангелов обясни, че по европейския проект се предвижда изграждането на над 35 спешни отделения в лечебните заведения в страната, 27 центъра за Спешна медицинска помощ и съответно 170 филиала за Спешна медицинска помощ на територията на цялата страна. „Освен строителството, този проект включва модернизирането с апаратура на всичките новопостроени отделения, включва закупуването на 400 линейки, като до момента са доставени 280 от тях, предстои доставянето на високопроходимите и част от останалите“, каза той.
По време на визитата на здравния министър в Бяла стана ясно, че нова техника е осигурена и за Спешното отделение на Университетска болница „Канев“. То вече разполага с един нов монитор за централен сестрински пост, 18 монитора за наблюдение на здравословното състояние на пациентите, три електрокардиографа, три апарата за обдишване, три комплекта ларингоскопи за деца и възрастни, два негативоскопа и друга медицинска апаратура, която може да спаси човешки живот.
За областта са предвидени и 12 чисто нови линейки, като 9 от тях са вече доставени. Четири са за Спешната помощ в Русе, две за Бяла и по една за Сливо поле, Две могили и Ветово. Още три реанимационни автомобила ще бъдат закупени, като един от тях ще бъде високопроходим. И трите ще се използват за нуждите на филиала за Спешна помощ в Русе. Към настоящия момент за цялата област във всеки един момент могат да реагират общо 26 автомобила, като 22 от тях са реанимобили и се използват за транспортиране на пациенти.