В Ковид кризата продажбите на пресни плодове растат, но родните производители не печелят почти нищо от тази тенденция. Хората се стремят да консумират повече здравословни продукти, с които да подобрят имунната си защита, така че по-лесно да преодолеят заразата. Българското производство обаче задоволява едва между 10 и 20% от нарасналото търсене.
В зимните периоди има много малко българска продукция на пазара и това са основно ябълки и круши. Предлагането на семкови плодове е нищожно, защото при тях производството е много трудно, а от друга страна, цената е ниска. Затова страната ни внася праскови от Гърция, ябълки от Гърция и Полша, круши от Италия и Гърция. От Турция - кайсии, круши, ябълки, обясни председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев.
Голяма част от родните производители нямат какво да предложат на пазара, тъй като годината се оказа екстремна и от климатична гледна точка и огромен процент от продукцията бе унищожена. Годината започна с изключително тежка пролет с много ниски температури, с масово измръзване на овошките, особено в регионите на Русе и Силистра. Там почти всички градини бяха със 100% измръзване при кайсията. Пети-седми април температурите достигнаха до минус 5-6 градуса, на места - до минус 8 градуса. След това последваха много бури и градушки, а лятото удари суша. В резултат реколтата някъде бе нулева, на други места се получи 10-20% от нормалното.
Като цяло 2020-а бе една от най-лошите в последните десет години. Финансовата подкрепа от държавата е съвсем недостатъчна в сравнение с пропуснатите ползи, а застраховането не може да покрие загубите, тъй като се плаща само за опадала на земята продукция, но не и за негодната, останала на дървото, каза Колев.