След повече от 20-годишна работа старият артроскоп, с който са направени хиляди ортопедични интервенции, вече е изваден от строя и на негово място в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Канев“ отскоро работи с нов апарат на световно ниво. Той позволява чудесна визуализация на конкретната става, която се оперира, а това е гаранция за добри резултати. Апаратът има и диагностични функции, като показва по-голямата част от патологичните проблеми в изследваната става.
Благодарни сме на ръководството на болницата, които обещаха да подновят техниката ни и спазиха обещанието си, каза д-р Цветан Соколов, който заедно с проф.Пенчо Косев вчера направи поредната операция на скъсан менискус. Пациентът им Пламен Петров от Разград е бил насочен от лекуващия го ортопед към русенската клиника, в която освен изключителни професионалисти, вече има и най-съвременна апаратура.
Цената на новия артроскоп надвишава 100 000 лева и това съвсем не е малка инвестиция за държавна болница, но пък ще се спестят разходи за хората, които ще имат още по-щадящо лечение на ставните си проблеми.