Нов състав на Апелативния съд във Велико Търново решава съдбата на 32-годишен шофьор, който преди шест години уби млад водач на „Ямаха“ на кръстовище в Глоджево.
Инцидентът стана на 22 юни 2014 година. Зия М. управлявал ауди, когато при ляв завой на пътя за Дряновец не дал предимство на летящ насреща моторист и му преградил фатално пътя. Според техническата експертиза на вещото лице в момента на удара Фейзула Хасан се е движил със 166 км/час, като е започнал да намалява от 194 км/час. Всичко е станало толкова бързо, че Зия изобщо не е разбрал какво се случва, пише в експертизата.
На 8 юли 2019 година състав на Окръжния съд отсъди за шофьора 4 месеца затвор с изпитателен срок от три години и 10 000 лева обезщетение за бащата на жертвата за претърпените неимуществени вреди от смъртта на сина му.
Подсъдимият, частният обвинител и бащата на починалия моторист са подали жалби в Апелативния съд във Велико Търново, но магистратите потвърдили изцяло издадената в Русе присъда. Последвало ново обжалване и делото било изпратено във Върховния касационен съд, който на 21 декември 2020 година отменил решението на Апелативния съд и върнал делото в Търново за ново разглеждане.
Вчера магистратите от новия състав приеха съдебно-медицинската и техническата експертиза по случая и разпитаха вещите лица. Прокурорът поиска отново да се потвърди първоначалната присъда. Частният обвинител също поиска наказанието да се запази, но да се увеличи обезщетението, без да конкретизира сума. Решението ще бъде обявено до 30 дни.