Темата на осмото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“ ще бъде „Време на преформатиране“, съобщиха организаторите н артфорума от Художествената галерия. Своите малки по размери произведения в областта на живописта, графиката, рисунката, пластиката и фотографията авторите вече могат да изпращат за участие в биеналето, което има конкурсен характер. 
Сложната атмосфера през миналата година, която очевидно ще доминира и тази година, ни провокира към такава формулировка на темата, обясни за „Утро“ директорката на ХГ Елена Великова. Невижданата стагнация и ограниченията, които безкомпромисно въведе пандемията от Ковид-19, налагат точно това преформатиране, в което всеки от авторите търси нов и специфичен начин на изява, за да преодолее затварянето, добави тя.
Творбите за биеналето на малките формати в изкуството могат да бъдат изпращани до 27 септември. Изложбата с работи на участниците ще бъде открита на 13 октомври, когато журито ще обяви и тазгодишните победители. За оценяването на художествените произведения ще бъдат поканени представители на Община Русе, Съюза на българските художници, Художествената галерия и чуждестранни художници и изкуствоведи. Подробности по условията за участие има на електронния сайта на Художествената галерия  https://ruseartgallery.weebly.com.