Пандемията от Ковид-19 топи ентусиазма на строителните предприемачи и през миналата година те са извадили двойно по-малко разрешителни за строеж на нови жилища отколкото през предходната година. Данните на статистиката показват, че за 2020 г. са издадени документи за 92 сгради със 191 жилища в тях. През предходната 2019-а бяха извадени разрешителни за 388 жилища. По закон, строителството трябва да започне в тригодишен срок от издаване на разрешителното, в противен случай то губи силата си. 
Строителството все пак не спира и по време на криза. През миналата година в екслоатация са въведени 422 нови жилища, което е рекорд за последните 10 години. От предишната криза през2009-2010 г. новото строителство е в рамките на 200-300 апартамента годишно. През миналата година обаче е започнато изграждането на едва 180. Общата им площ е 23 064 квм. или средно по 128 кв.м на жилище, което подсказва, че една сериозна част от тях са къщи. 
Тези 200-300 нови жилища, строящи се в областта годишно, представляват под половин процент от общия брой в областта. С тези темпове сградния фонд би се обновил за повече от 200 години, така че по всичко изглежда, че ще продължим да обитаваме стари апартаменти още доста време. От друга страна, хората, които могат да си позволят да закупят ново жилище, съвсем не са толкова много, особено след скока на безработицата в кризата. А населението  продължава да намалява, така че кандидатите за нови домове също едва ли ще се увеличават. Новите кооперации в централната част на Русе продължават да се изкупуват почти веднага, но за строителството в по-периферните квартали търсенето си остава слабо. А в повечето села делът на необитаемите къщи е огромен.