Партиите в Русе не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия, която ще бъде ангажирана с парламентарните избори на 4 април. Това не е изненада на фона на изострената политическа обстановка, в която всяка партия и коалиция товарят изборите с високи очаквания и са особено чувствителни на всички теми, свързани с вота. Така постигнатите през 2017 и 2019 година съгласия са състава и ръководството на местната изборна администрация изглеждаха предварително обречени. 

На петъчните консултации, водени от областния управител Галин Григоров, стана ясно, че членовете трябва да бъдат разпределени по следния начин съобразно съотношението в парламента: ГЕРБ - 5, БСП - 4, ДПС - 2, Обединени патриоти /НФСБ-ВМРО-Атака/ - 1, Воля - 1. Ако Демократична България-Обединение има предложение, също й се полага 1 член. Тъй като така общият брой става 14, ГЕРБ има право да увеличи своите представители на 6 души. Ръководството на комисията ще се състои от един председател, двама зам.-председатели и един секретар.
Още в самото начало се прояви и проблем, тъй като Обединени патриоти имат право само на 1 представител, а бяха издигнати две кандидатури. Траян Тотев от ВМРО предложи от квотата на Обединени патриоти за зам.-председател на РИК Александър Корфонозов, който има дългогодишен опит. Мирослав Славчев от Атака представи името на юриста Иван Маринов, който досега не е бил в избирателна комисия. Славчев се поинтересува защо досега Обединени патриоти са имали двама представители в РИК, а сега е само един. Областният управител обясни, че след отцепването на депутати от парламентарната група като независими тя вече е от 21 души и така им се полага само 1 член на РИК.
Демократична България-Обединение предложи за член на комисията Стефан Бонев, ДПС - за зам.-председател Шейнур Еюб и член Елиз Харил, Воля - за член Лиляна Владимирова.
ГЕРБ представи шестте имена - председател Николай Братованов, който в момента е председател на ОИК-Русе, и членове Борислав Жечев, Миглена Ангелова, Светла Стоилова, Анелия Петрова и Стефан Атанасов. Почти всички са председатели на ОИК в региона.
БСП предложи Милена Хинкова за секретар и за членове Десислава Дивчева, Екатерина Заякова и Янка Бобева.
На практика се очерта съгласие в разпределението на ръководството, но от двете предложения от Обединени патриоти трябваше да остане само едното според квотата. Мирослав Славчев заяви, че няма правомощия да се произнесе и да вземе решение. Траян Тотев пък обясни, че ВМРО е изпратило становище до ЦИК, че след отделянето на Атака групата на Обединени патриоти е само от двете политически партии ВМРО и НФСБ. Славчев контрира, че върви кампания на държавно ниво за елиминиране на партията от участие в изборите, но ВАС е отхвърлил това решение на ЦИК и Атака е част от квотата на Обединени патриоти.
Тъй като стана ясно, че крайното решение кои да бъдат членовете на РИК ще бъде взето от ЦИК, ГЕРБ предложиха в протокола от консултациите да бъде записано, че няма разногласия по разпределение на ръководния състав.
Тук се намеси областният председател на БСП Пламен Рашев, който заяви, че би могло ГЕРБ да се откаже от допълнителното шесто място в комисията и да го отстъпи на Атака. Напрежението се изостри, когато заяви, че се съмнява в компетентността на Николай Братованов и не желае той да бъде председател на РИК. Припомни, че като председател на ОИК на местните избори Братованов е стигнал до съд, защото е ощетил БСП откъм председатели на секционни комисии в полза на ГЕРБ.
Това доведе до остра реакция от страна на Свилен Иванов от ГЕРБ, който припомни, че ЦИК определя разпределението на местата в РИК. И недоумява как може да се предлага да се отстъпи място на някой, който за първи път ще участва в комисия. По отношение на името на председателя, Иванов каза, че партиите не са длъжни да казват имена, а да разпределят квоти. „Трябва ли да питаме БСП дали харесва водачът ни на листа, че тогава да го предложим“, попита още той.
Наложи се областният управител Галин Григоров да призове всички да запазят коректния тон, тъй като още не е предизборна кампания.
Наталия Кръстева от ГЕРБ също се намеси, като апелира към социалистите да не правят внушения, като цитират имена. Тя заяви, че е обичайна практика да се обжалват решения на комисията, а освен това те се вземат с мнозинство, а не еднолично от председателя.
Пламен Рашев отново изрази недоверието си към Николай Братованов и предприе ход, който развали постигнатото съгласие за разпределението на ръководството. Той издигна кандидатурата на Милена Хинкова за председател на РИК от името на БСП за България.
Така се стигна до невъзможност за консенсус по всички точки и решението остава в ръцете на ЦИК, която ще се произнесе до края на седмицата.