33 средни фирми от Русе получават финансова помощ от държавата по очакваната от миналото лято мярка „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Ковид-19“. Общата сума възлиза на почти 4,5 млн. лева. Максималната помощ по тази мярка е 150 хил. лева.
Въпреки че приемът по мярката бе обявен още преди половин година, Управляващият орган (УО) на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, със средства на която се изплащат помощите, стартира сключването на договори едва този януари. Одобрени са 1285 фирми от цялата страна, които ще получат 178 532 856 лв. Още 418 остават в резерв и ще получат още 55 112 794 лв. ако бъдат осигурено допълнително финансиране.
Както „Утро“ писа, по мярката в помощ на най-малките фирми, които можеха да получат до 10 хил. лева, са отпуснати над 5,5 млн. лева. По двете мерки местният бизнес е получил от държавата над 10 млн. лева. Средствата всъщност бяха осигурени от пренасочени от други програми евросубсидии и затова се договарят и изплащат от управляващия орган по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.