Народното събрание за втори път стана арена на политически престрелки заради брата на русенския депутат от БСП Георги Стоилов - осъденият задочно на първа инстанция на 7 години затвор от Специализирания наказателен съд Илия Стоилов. 42-годишният бизнесмен, сочен за собственик на веригата заложни къщи и заведения „Монарх“ в Русе, бе признат за виновен като лидер на престъпна група за изнудване и лихварство. Преди това обаче освободеният от ареста на 29 август 2018 година Стоилов излезе необезпокояван от никого през границата с автомобил и се скри в Чехия. Според неговата версия - да се лекува от 4 тежки заболявания, защото няма доверие на българското здравеопазване.
Акцията срещу Илия Стоилов бе проведена през октомври 2017 година и предизвика широк отзвук в цялата страна заради факта, че брат му Георги Стоилов кове законите в Народното събрание, а той е задържан заради нарушаването им.
Депутатът Стоилов обаче заяви, че няма доказателства за вината на брат му и случващото се с него е политическа поръчка на управляващите.
Първият сблъсък между ГЕРБ и БСП беше на 12 септември 2018 година, когато тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка Валентин Радев бяха извикани за изслушване в парламента заради бягството на разследвания бизнесмен.
Вчерашният втори рунд започна с декларация на ГЕРБ, прочетена от парламентарната трибуна от Маноил Манев.   
„На 2 февруари 2021 година в изпълнение на издадена от специализираната прокуратура европейска заповед за арест в Чехия е бил задържан Илия Стоилов. Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов и дарител на партията по време на изборите през 2017 година“, заяви Манев и акцентира върху издадената през миналата година присъда срещу Стоилов. „Ще припомним, че след изчезването на брат си депутатът от БСП Георги Стоилов обяви, че той не е беглец от закона, а е отишъл в чужбина, за да се лекува. Днес става ясно, че това е било лъжа“, каза още Манев. 
„Големият проблем не е, че братът и съдружник на ваш депутат е осъден и задържан за тежко престъпление, а че дори и този факт не е в състояние да ви накара да признаете, че сте сбъркали, като сте го номинирали, избрали и защитили. Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на вашата партия“, каза още Манев.
„Това, което се демонстрира, е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините, които са извършили престъпления, част от които не са доказани. Ако всеки път ще пращате хора, трябва такива хора да бъдат спирани, защото правите внушения за престъпления на хора“, реагира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.