Две поредни аварии в два дни оставиха 18 хил. русенски домакинства без парно и топла вода и породиха вълна от възмущение срещу дружеството в социалните мрежи. За беда проблемите се случиха точно в едни от най-студените дни за последните седмици, което само усили недоволството. А ядосаните граждани призоваха за компенсации за причинените им неудобства.
Всичко започна в понеделник вечерта, когато топлоподаването спешно бе спряно поради пробиви и на двата парогенератора в ТЕЦ „Изток“.
Тъй като работната температура е 550 градуса, трябваше известно време да изстине мястото, за да може да влезе ремонтната група, но от дружеството се ангажираха топлото да тръгне отново към домовете до 14 часа във вторник. И то тръгна, но още докато водата се подгряваше, се появи нов пробив и работата трябваше да започне отначало. 
Повечето хора обаче така и не разбраха, че става въпрос за втора авария и се възмутиха, че ремонтът се бави много повече от обещаното. Чуха се призиви за консултации с юристи и искане на обезщетения. Такива наистина се полагат, но чак ако прекъсването в топлоподаването е за повече от 48 часа. Тогава дружеството трябва да обезщети клиентите си със сума, равна на средната стойност на подадената енергия за аналогичен период. Тоест ако едно домакинство плаща 90 лева месечно за топлоенергия, и такава няма три дни заради авария, за третия ден то ще получи 90/30=3 лева, които ще му се приспаднат от сметката за следващия месец. Такива случаи вече имаше преди няколко години, през 2017-а, когато в някои райони нямаше топлоподаване за повече от седмица. Сегашният случай далеч не е такъв, а все пак става въпрос за две аварии, така че би трябвало да се брои само времето от втората. И дай боже втората да е и последна, защото иначе ще стане наистина много. Вчера от дружеството цял ден уверяваха, че до вечерта парното ще тръгне, но до късно следобед в някои квартали радиаторите останаха съвсем студени.