Постоянно задържане в ареста разпореди Окръжният съд за 33-годишен естонец, който от 10 години живее у нас и вече е успял да натрупа две присъди за наркоразпространение. 
Сергей К. е задържан в София на 28 януари, след като в дома му е открит над 1.2 килограма синтетичен канабиноид. Доказано е, че през септември и октомври дилърът е продал 5.1 грама от него на двама наркозависими в Русе.
Синтетичният канабиноид е познат на българския пазар от 4-5 години. Според експерти повечето от синтетичните канабиноидни са произведени в Китай и след това са доставени в Европа в насипно състояние. Властите в различни страни често залавят огромни пратки, но явно печалбите от този вид дрога са толкова големи, че подобни загуби не смущават кой знае колко производителите и търговците. Насипните синтетични химикали се смесват с или разпръскват върху билки, обикновено в промишлен мащаб. Често се използва оборудване (като бетонобъркачки) и течни разтворители като ацетон или метанол за разтваряне на прахообразните химикали. След смесване на билките с разтворената синтетика, те се изсушават и пакетират за продажба в интернет чрез търговци на дребно.
Синтетичните канабиноиди обикновено се продават в растителни смеси за пушене. Някои от тези вещества могат да се продават и под формата на течност за електронни цигари. Действието им наподобява това на канабиса, но в повечето случаи е много по-силно, а рисковете от употребата могат да бъдат много по-големи. Тъй като те се смесват с растителна маса с цел да се пушат, най-често на жаргон са наричани „чай“, „билка“, „тамян“.