От 1 януари минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в България стана 300 лева, но тази сума си остава мечта за над 9200 души на преклонна възраст в Русенско, показват данните на Националния осигурителен институт. Под минимума са 4030 мъже и 5200 жени. И всеки седми пенсионер от областта трябва да се оправя с по-малко и от доста мизерните 300 лева месечно.
Това са най-вече хора, които са на достатъчно години, но нямат достатъчно легален трудов стаж за редовна пенсия и получават 85% от минимума. Както „Утро“ вече писа, откакто необходимият трудов стаж расте с по два месеца всяка година, събирането му става все по-трудно. За пълна минимална пенсия, т.е. заветните 300 лева, тази година трябват 36 години стаж за жените и 39 г. за мъжете. А до 2027 г. вече ще са нужни 37 и 40 години. Така че хората, учили прекалено дълго или наемани без договор няколко години, ще трябва да работят доста повече - до 66 г. 8 м. през 2021 г., за да се доберат до намалената с 15% пенсия.
Под минималната пенсия получават и хора с нужния стаж, които са избрали да се пенсионират година по-рано. За тях месечната сума се орязва с 0,4% за всеки недостигащ месец. 
Увеличената максимална пенсия от 1440 лева получават 154 русенски пенсионери - 106 мъже и 48 жени.
През януари лична пенсия са вземали 65 473 души в Русенско, които са с 1300 по-малко, отколкото преди година. Намалението на броя пенсионери е трайна тенденция, откакто бе направена реформата „Калфин“ - увеличаване на необходимия трудов стаж с по два месеца всяка година. Друга трайна тенденция е все по-голям процент от пенсионерите да получават минималната или по-малка пенсия. Минималните 300 лева или по-малко вече вземат 57% от жените и 43% от мъжете. Което до голяма степен изравнява пенсиите на хората с много ниски и средни доходи и прави все по-изгодно осигуряването на работещите на минимална заплата и заплащане на остатъка на ръка - обичайни за сивата икономика практики, които в нашите условия на изкуствена уравниловка всъщност се оказват разумен избор.