За трети път Община Русе обявява обществена поръчка за изграждането на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. В съоръжението ще се инвестират близо 28 млн. лева с ДДС и това ще бъде един от най-големите екологични проекти, реализирани в региона за последните години.
Както „Утро“ писа, първи опит за стартиране на проекта бе направен още в края на 2019 година, но в началото на 2020-а бе прекратен заради неясната методика за оценяване на офертите.   

През ноември миналата година бе обявена втора, която обаче бе отменена, тъй като бе подписана от зам.-кмет, неоторизиран да изпълнява функциите на възложител. Сега подписът е на правилния зам.-кмет - инж.Магдалина Илиева, а оферти за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи се приемат до 8 февруари.
Инсталацията трябва да преработва 17 845 тона отпадъци годишно. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци. Изграждането на съоръжението трябва да завърши до 840 дни, т.е. за две години и 4 месеца. Инсталацията ще се намира по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци и ще преработва и боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан.