Сензорна стая за терапия за деца с аутизъм  отваря за посещение от днес Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Русе, който се намира в професионалната гимнация по речно корабостроене и корабоплаване. В основата на проекта е директорът на Регионалният център Евгения Стоянова.
Има два вида сензорни стаи - тъмна и светла. Тази в Русе е тъмна. Това е много повече от обикновена детска стая. В нея децата са заобиколени от различни лампи, играчки и предмети, които стимулират сетивата им на фона на успокояваща музика и звуци от природата.
„Стаята е вълшебна приказка, в която всичко звучи и блести. Тя помага на децата да забравят страховете си и ги успокоява. С тази инициатива искаме да помогнем на дечицата и се надявам възможно най-много да успеят да се възползват от нея“, казва Евгения Стоянова.
Сензорната стая е подходяща за мънички деца в предучилищна възраст, въпреки че може да се ползва и от малко по-големи. Всяко дете ще влиза само и е препоръчително да прекарва в нея не повече от 20-25 минути. 
Целта на терапията е да помогне на детето да взаимодейства успешно със заобикалящият го свят, като развива физическото и психическото му състояние. В дългосрочен план с тази терапия се подобрява сензетивността и концентрацията на децата. С тях ще работи рехабилитатора Весела Стойчева, която е рехабилитатор на слуха и говора в центъра има богат опит с деца със специални нужди. 
От Регионалният център благодарят на всички, подпомогнали тази вълшебна приказка да стане реалност за децата с аутизъм и да подобри живота им. Допринесли за това са частният съдебен изпълнител Венцислав Маринов, собственикът на „Неуъркс България Свилен Максимов чрез фондация „Направи добро на някой непознат“, нотариусите Адриана Филчева, Георги Георгиев и Румяна Падалска, както и фирмите „Санси“ ООД и „Сиана Комерс“.