Русенската Художествена галерия ще спази своята традиция да почете творчеството на художници, от рождението на които през този година се навършват юбилейни годишнини. На 10 февруари в централната зала ще бъде подредена изложба с живописни платна, графики, пластики от фондовете на ХГ, чиито автори са с доказани имена в родната и световната история на изобразителното изкуство. 
Така русенци ще имат възможност да видят платно на Димитър Гюдженов, известен най-вече с историческите сюжети в своите работи - през 2021 г. се навършват 130 години от датата на раждането на майстора. Ще бъдат показани произведения на Александър Жендов, Илия Бешков, Борис Елисеев, Екатерина Ненова, Теню Пиндарев, Вежди Рашидов, Едмонд Демирджиян, Стоян Стоянов-Течи. Редом с тях ще бъдат поставени и творби от русенски автори - като Борис Василиев, Кирил Герасимов, Ангел Янков, Любомир Касабов, Методи Измирлиев, Димитър Манолов, Галин Малакчиев, Стефка Генадиева и Стефан Стефанов.
Със сигурност интерес ще предизвикат и работите на русенски художници, които работят и в момента. Това са юбилярите Татяна Каратанева, Володя Кенарев, Хрисанд Хрисандов и Роберто Андреев. 
Няма да правим специално откриване на изложбата, но след 10 февруари русенци могат да дойдат и да я разгледат, каза за „Утро“ директорката на ХГ Елена Великова.