Мраморът, с който е облицован изцяло ремонтираният Пантеон на възрожденците, е почернял. Тревога биха русенци в социалните мрежи, където бяха публикувани множество снимки на костницата с напълно променен цвят. Когато започва да изсъхва, облицовката става на петна и минава дълго време, докато от шарен пантеонът-хамелеон отново стане светлосив, какъвто всички са свикнали да го виждат. 
Когато гледахме материала, преди да бъде поставен, той беше много красив, каза Ренета Рошкева от Историческия музей. Явно обаче не е импрегниран и затова като се намокри, си променя цвета, а после изсъхва и отново си връща благородната сива окраска, добави тя. И пренасочи въпросите на „Утро“ към инж.Даниела Слатински от Община Русе. 
Това е естествен камък, затова не е изненада, че той се поддава на влияние от атмосферните условия, обясни инж.Слатински. Тя увери, че от Общината имат грижата да проследяват за евентуални недостатъци, които материалът може да покаже в бъдеще. Като коментар на ширещите се мълви, че мраморът е доставен от Китай, и подозренията, че не е от най-високо качество, инж.Слатински коментира кратко: „Не смятам, че след като този камък идва от земните недра, има някакво значение от кой точно географски район е неговият произход“.