Екология и политика се смесиха в дискусията за участието на Община Русе в търг за наемане за две години на автоматична станция за измерване на съдържането на въздуха.
Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев говори по неизяснените въпроси, тъй като предложението не беше представено на комисиите миналата седмица. 
„Само за дообордуване на станцията ще са необходими от 60 000 до 80 000 хил. лева, като след изтичането на срока на наема то ще остане за Община Русе. Планираме да я поставим в кв.“Цветница“, а в случай, че Общината не е удовлетворена, договорът ще може да бъде прекратен преди крайния срок“, съобщи Недев.
Експертът еколог и бивш шеф на РИОСВ Дауд Ибрям /ДПС/ изрази съмнения, които повлияха мнението на много съветници от опозицията.
„Бензин вече измерва и измервателната станция „Възраждане“, а за проблема с ароматните въглеводороди няма нормативна база, за да може да се посочат превишения“, каза той.
„Пределно ясно е, че тя няма да свърши никаква работа и ще замажете на хората очите. Лицемерно е, защото вие точно сте представител на партията, която замърсяваше града с хлор години наред“, каза Стоян Христов /ГЕРБ/. 
„Не хвърляйте прах в очите на хората. Всеки, който е запознат с екологията, трябва да е наясно, че в съда някои актове падат много бързо и дори да бъдат предоставени данни за надвишени норми, ако те не бъдат акредитирани, нямат стойност. Поемете си отговорността и си спомнете думите от предизборната ви кампания, че сте готов да се справите сам“, обърна се към кмета бившият зам.-кмет, сега съветник от ГЕРБ Наталия Кръстева
„Ние не замазваме очите на хората, напротив - ние им измиваме очите. За една година в Русе от 2 станции  ще станат 6 или 7 на фона на 8 години отлагане и бездействане по въпроса. Министърът на околната среда и водите ни каза, че ние сами трябва да си намерим такава станция, която да измерва бензин и органични замърсители. Такава станция струва приблизително 700 000 лева, а ние ще я наемем и дооборудваме за приблизително 150 000 лева. Хората, които ни убеждават да отложим за още малко, ни връщат в едни времена, които се надявам да сме забравили. Времена, в които имаше много приказки и малко дела“, отговори Пенчо Милков и подчерта, че е атакуван лично и безогледно, защото няма аргументи срещу работата му.
С 30 гласа „за“, 0 „против“ и 20 „въздържали се“ съветниците дадоха съгласие за участие в публичния търг с тайно наддаване за ползване на автоматичната станция за срок от 2 години. Началната тръжна цена е 1490 лева на месец с ДДС. Офертите се подават до 18 февруари, а наддаването ще се проведе на следващия ден.