С декларация на ГЕРБ, прочетена от Орлин Дяков, започна вчерашната работа на Общинския съвет в Русе. Предлагаме ви текста със съкращения.
Налице са множество проблеми в града, които групата на ГЕРБ е констатирала и е поставила на дневен ред през първата година от мандата. 
Но днес, повече от всякога, на дневен ред стои един проблем, който трябва да се назове открито. Липсата на инвестиции в нашия град. 
Една година само слушаме за какви ли не инвеститори, които ще дойдат в Русе, че и летище ще ни построят, но това няма как да се случи, когато бизнес климатът не е добър, а с действията си Общината по-скоро отблъсква, отколкото прави някакви усилия в посока да привлече свежи инвестиции. Факт е, че летището в Щръклево е изключително важно със стратегическата си позиция и с оглед изграждането на магистралата Русе-Велико Търново, тъй като само и единствено тогава ще може в Русе да се развият трите вида транспорт - речен, сухоземен и въздушен. Затова ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ, ще продължим да настояваме да се намери инвеститор, който ще запази и ще развие Летище Русе, а няма да го използва за каквито и да било други цели. Именно това е бил и замисълът на държавата, когато през февруари 2015-та година го прехвърля на Общината и то става единственото общинско летище в България. 
Вече не искаме да слушаме оправдания, г-н Милков. Ще кажете - пандемия е. Точно по-време на тази пандемия, държавата направи много за бизнеса. А Община Русе какви мерки предприе? Вдигна данъците, за да напълни хазната, сега предстои да повиши и наемите на бизнеса и неправителствените организации. Това са антимерки, които гражданите отчитат. В същото време днес на нашето внимание се предлага увеличаването на заплатата на кмета от 2100 на 3900 лева само за една година от мандата, както и увеличаване на възнаграждението на председателя на Общинския съвет, респективно и на общинските съветници. Категорично се обявяваме против подобни харчове, още повече когато те се случват необосновано и във време на здравна и икономическа криза.
За мръсотията в Русе няма да говорим. За нея вие се оправдавате ежедневно пред медиите и във Фейсбук. Само че русенци не са свикнали на препълнени контейнери и няма да търпят дълго това.
Ако Вие, г-н Милков не може да се справите с чистотата на Русе, не можете да привлечете инвестиции в нашия град и със запазването на стратегически за града ни обекти, на какво основание искате да се възнаградите със заплата колкото на един министър.
Уважаеми г-н Милков, управлението на една община е повече от скок с парашут и селфита във Фейсбук. По-доброто бъдеще на гражданите на Община Русе можем да постигнем само с работа, дългосрочна визия и мисъл за утрешния ден.