Русе ще кандидатства за организацията на световното първенство с драконови лодки в езерото в Николово през 2025 година, реши единодушно Общинският съвет по предложение на Мартин Маринов - легенда в кану-каяка с два бронзови олимпийски медала.
„Спортът е световно развит, но все още не е популярен в България. Очарован съм от реакцията на Българската федерация по кану-каяк, която подкрепи предложението Русе да се кандидатира. Може би това е бъдещето за развитието на този спорт и тук“, коментира той.
Драконовите лодки са копия на древните китайски пироги с хилядолетна история. Те са богато украсени и състезанията с тях са трудни за екипажите, но много атрактивни за зрителите.
„В момента язовирът в Николово, който е наричан езеро, е целият в папури и, както е тръгнало, след 1-2 години щяха да му казват блатото в Николово. Това световно първенство поставя пред нас много високи цели, защото има три гребни клуба в Лесопарка, които се опитват да развиват този традиционен за Русе спорт, изоставен много дълги години. Предприели сме мерки за изчистване на папура, а там, където трябва дълбочината да е 8 метра, тя е 4 метра, всичко е в наноси. В това първенство виждаме много повече от една възможност Русе отново да се изправи на спортната карта, виждаме възможност за културен обмен в цялата продължителност на подготовка на първенството с Китай, защото това е традиционен техен спорт. И се радвам, че единодушно всички подкрепят точката, защото показва, че заедно можем да си поставяме високи цели и да ги постигаме“, каза кметът Пенчо Милков пред общинските съветници.