Д-р Маргарита Велкова е специалист ревматолог с над 35 години опит. През 1984 г. завършва Медицинския институт в Плевен, след което специализира вътрешни болести и ревматология през 1993 и 1996 г. Оттогава до момента д-р Велкова има самостоятелна практика като специалист ревматолог в Русе. Диагностицира и лекува дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, опорно-двигателния апарат, костите, ставите и мускулите, артрит, болест на Бехтерев, остеоартроза, подагра. 
Член е на Български лекарски съюз, Българско научно дружество по ревматология, Българско медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. Участва в многобройни национални и международни конгреси и семинари по специалността.

- Д-р Велкова, тази седмица консултирахте онлайн пациенти, страдащи от анкилозиращ спондилит, ревматоиден полиартрит, псориатичен артрит. Как протекоха те?
- Първо искам да кажа няколко думи за фондация “Медкънект”, организатор на тези консултации. Тя е пациeнтска организация в обществена полза и благодаря, че избра именно мен за консултациите с русенци. Дейността й цели широка обществена информираност и ангажираност за разрешаване на проблемите на пациенти с всички видове заболявания, защита на интересите им, осъществяване на безплатни и леснодостъпни терапии. 
За отбелязване е, че
в Русе за 26 и 27 януари имаше записани само трима пациенти
но във Варна бяха двама, а в някои други градове даже нямаше желаещи. Консултациите за тези редки заболявания се правят за първи път и всеки желаещ трябваше да представи документи като изследвания, снимки и други, по които аз и екипът ми направихме подбор. Така на практика се оказаха трима пациенти, които отговарят на условията, но кампанията продължава всеки месец през тази година, така че пациентите постепенно ще се увеличават. 
- Каква е целта на тази кампания?
- Целта е достъп на пациенти до лекар ревматолог. Предвид сложната ситуация около пандемията от Ковид-19 и намаления капацитет на всички ревматологични клиники в страната, рязко намаляха възможностите за преглед при ревматолог. Това е проблем, който рефлектира директно върху състоянието на пациентите, терапията им и възможностите за стабилизиране на състоянието им. Пациентите с хронични заболявания са в най-рисковата група при заразяване с вируса и това налага редица
допълнителни ограничения за тях, едно от които е посещение на лечебни заведения
С тази програма се предостави възможност на пациенти с ревматологични заболявания да имат достъп до специалист ревматолог от своя дом, да представят своите оплаквания, въпроси, клинични резултати и да получат компетентни насоки за лечението си. 
- Моля да обясните какво представляват споменатите три заболявания. Да започнем с анкилозиращия спондилит.
- Анкилозиращ спондилит, или както по-широко е разпространено в България болест на Бехтерев, е част от групата на хронични възпалителни и прогресиращи с времето заболявания, наричани спондилоартрити. То предизвиква артритен възпалителен процес, който най-често засяга гръбначния стълб и сакроилиачните стави, по-рядко периферните. Въпреки че няма категорични доказателства, учените смятат, че генетичният фактор играе съществена роля. Повечето пациенти имат т.нар. ген HLA-B27. Този генетичен маркер е намерен при 97% от страдащите от болестта и в техните предци. Влияние оказват и климатичните фактори, както и бактериални инфекции, които сме прекарали. 
HLA-B27 е напълно нормален ген, който се намира при 8% от популацията в света. Не повече от
2% от хората с този ген са предразположени към развиване на спондилит
Самият ген сам по себе си не причинява заболяването, но вероятността носителите му да развият спондилит, е много по-голяма от тези, при които липсва. Честотата на заболяването е 1 на 200 мъже и 1 на 500 жени.
- Как се диагностицира болестта на Бехтерев?
- За да се установи заболяването в ранен стадий, се правят рентгенови снимки на специфични области на гръбначния стълб. Преглежда се здравната история на пациента, след това се проверява дали член на семейството е боледувал от болестта и накрая се прави тест дали има носителство на гена HLA-B27.
- Има ли разлика при засегнатите органи при различните полове?
- Да. Бехтеровата болест при мъжете засяга главно таза и гръбначния стълб. Могат да бъдат увредени също ставите на гръдния кош, тазобедрени, коленни и раменни стави. При жени увреждането в областта на гръбнака е много по-слабо, отколкото при мъжете. Могат да бъдат засегнати обаче тазобедрени, коленни, глезенни стави и китки.
При деца до 11 години много малко вероятно е да има болест на Бехтерев
Ставите, които първо биват повлияни, са коленни, глезенни, ходила, но това важи за деца над 11 години. Те обаче много рядко страдат от болки в гръбначния стълб.
- Какви са симптомите?
- Първите симптоми при болестта на Бехтерев са леко и прогресивно прегърбване напред. Втори симптом е сутрешна скованост и болка, продължаващи през деня, и подобряване при раздвижване. Третият е загуба на килограми, особено в ранна фаза на заболяването, както умора и изпотяване по време на сън. 
При напреднало заболяване тази болест допринася за  трайни деформации на гръбначния стълб, които се описват “като че пациентът е глътнал бастун”, голяма скованост с ограничен обем на движение във всички отдели на гръбначния стълб, болка вечерта и ранно сутрин. Характерно е трудно сутринно раздвижване, отнемащо няколко часа. Болестта на Бехтерев протича индивидуално при всеки пациент. Това не е животозастрашаващо заболяване, като при правилно проведено лечение не се нарушава съществено качеството на живот. 
- Какво е лечението?
- Голяма роля играе кинезитерапията, като кинезитерапевт трябва да предпише подходящи упражнения.
От съществено значение е да се поддържат мускулите в добра форма
и да се правят дихателни упражнения. Препоръчително е плуването, тъй като ангажира всички групи мускули. Моят съвет е пациентите да лежат по корем поне 5 минути на ден, да спят на твърда повърхност и без възглавница, да следят как седят и ходят. 
Медикаментозната терапия включва обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти и болестомодифициращи, тоест променящи хода на болестта. В последните години с  използването на биологични средства за лечение на Бехтерова болест животът на болните се подобри значително. Медикаментите се отпускат безплатно след преценка на ревматолог. В краен случай е възможно и оперативно лечение за смяна на тазобедрени стави, но засега това се е случило при около 6% от болните. Много рядко се налагат операции на гръбначния стълб.
 Накрая искам да успокоя пациентите, че светът не свършва с диагнозата болест на Бехтерев. Не се отчайвайте, а се научете как да се справяте със заболяването и се консултирайте с ревматолог.
- А какво ще кажете за ревматоидния полиартрит? 
- Това е хронично системно автоимунно заболяване, което се характеризира с
възпаление на ставните обвивки и причинява увреждане на ставния хрущял
под лежащата кост, ставните капсули и връзки. Около 0,6 до 1,3% от възрастното население в света страда от ревматоиден артрит. Според данни на Европейската лига по ревматични заболявания в България живеят приблизително 60 000 болни с това заболяване. Средно годишно ревматологичните кабинети се посещават от 6 до 8000 болни с ревматоиден артрит. Това доказва, че много от тях не се лекуват и контролират адекватно, което води до сериозни лични, икономически и социални затруднения.
Ревматоидният артрит е проблем не само на болния, но и на неговото семейство и на цялото общество. Това заболяване е социално значимо. Началото на болестта е най-често между 35 и 55-годишна възраст, но може да се отключи в ранна детска възраст или след 70 години. Среща се от 2 до 3 пъти по-често сред жените. За отключването му се предполага, че спомагат вируси, простудни фактори и преумора, има и наследственост. Определени гени също са предпоставка.
- Как започва заболяването?
- Заболяването започва най-често подостро и с бавно прогресиране. Възможно е обаче болестта да започне и остро със
ставна болка и скованост, най-вече в сутрешните часове
когато се забелязва възпалителен оток в ставите и около ставните тъкани, засягат се най-често гривнените стави и малките стави на пръстите на ръцете. 
В напредналите стадии движенията значително се ограничават и настъпва пълна неподвижност на една или няколко стави. За поставянето на диагнозата се назначават кръвни изследвания, имунологични, рентгенография, ставна ултрасонография.
- Какво е лечението?
- Лечението се осъществява с лекарства, променящи болката, и лекарства, които забавят или спират болестта. Ревматично болните в България попадат много късно при специалист ревматолог със забавяне от 1 до 3 години, защото се самолекуват с обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.
57% от болните прибягват към самолечение
преди да бъдат прегледани от специалист, а при 60% настъпват нежелани лекарствени реакции, най-вече от страна на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Изписването, дозировката и контролът при лечение се прилагат от добре подготвен лекар за работа със специфичните медикаменти. 
Важно място в лечението на ревматоидния артрит заема добра рехабилитационна програма, използване на различни ортезни средства - шини, бастуни, патерици. Хирургично лечение се прилага при тежко засягане на ставите, особено тазобедрените. Целта обаче на медикаментозното лечение е болният да не достига до оперативна намеса. 
Важен е и диетичният режим. Ограничава се приемът на мазни храни, гладуването понякога е полезно, но трябва да се съобрази с други съпътстващи заболявания. Най-добре е да се изгради индивидуален хранителен режим - препоръчват се мляко, извара, яйца, риба.
Накрая искам да подчертая, че ревматоидният артрит е заболяване, което съпровожда човека през целия му живот. То не е фатално, но като цяло скъсява продължителността на живота. Около 40% от болните са инвалидизирани и нетрудоспособни в различна степен след 10-годишна давност на болестта.
- Обяснете и за псориатичния артрит.
- Това е хронично възпалително ставно заболяване при пациенти с изразен псориазис вулгарис (кожна екзема). Съществува вариант на заболяването, който се нарича псориатичен артрит без псориазис - заболяване, което в началото се изявява като артрит, а впоследствие във времето се появява и кожният обрив.
Нощната болка, сутрешната скованост и тежките деформации
са характерни и тук, както при всички възпалителни ставни заболявания. При пациентите с псориазис има изразен депресивен синдром поради тежкото ангажиране на кожата. Освен периферните стави, може да бъде засегнат и гръбначният стълб. Лечението на артрита повлиява добре и кожния обрив. Много е важна добрата корелация между дерматолог и ревматолог. Диагнозата псориазис вулгарис се поставя с биопсия.
В последните 10 години използването на биологичната терапия подобрява изключително много качеството на живот на пациентите. Терапията се провежда дългогодишно според активността на заболяването. Необходими са чести контролни прегледи с кръвни изследвания.