Борово направи своя герой - гл.инспектор Свилен Рачев, почетен гражданин на общината. На сесия на Общинския съвет вчера началникът на Районната противопожарна служба в Бяла получи почетното звание, а заедно с него и грамота за целия екип на пожарната, участвал в действията по ликвидиране на изтичането на газ от цистерна на жп гарата в Борово на 16 декември. Свилен Рачев бе удостоен и с красива статуетка на пожарникар.
Грамота за проявения професионализъм получиха и полицаите от РУ-Бяла, като отличието заедно с почетния знак на общината бе връчено на началника на управлението гл.инспектор Мирослав Енев.
Кметът на община Борово Валентин Панайотов отново изрази огромната признателност на целия град за действията на екипите в извънредната ситуация. Той определи днешния ден, в който се връчват наградите, като исторически, защото Борово се е разминало с огромна опасност, оценена от експертите по кризи като 9-та степен по скалата от 1 до 10.
„Точно тази ситуация според мен успя да покаже на цялата боровска общественост, ако щете и на цялото население на България, как се действа в такива кризисни ситуации. Как могат отделните институции да вземат бързи, адекватни навременни мерки. За мен е огромна чест като кмет на община Борово да изпълня едно решение на Общински съвет-Борово за удостояване на гл.инспектор Свилен Рачев с най-високото звание почетен гражданин на Борово за проявен героизъм, професионален и граждански дълг. Той казва, че за него това е нещо обикновено, но за нас е един голям подвиг“, заяви кметът Валентин Панайотов.
Самият Свилен Рачев сподели, че събитието днес за него е огромна чест.
„Наистина е огромна чест както за мен, така и за моите колеги от службата, така и от Регионалната дирекция. Ще се повторя, но благодаря за прекрасното взаимодействие между всички институции“, каза той.
„Това е много голямо признание за МВР, общо като полиция и „Пожарна безопасност“. Имахме перфектно взаимодействие с общината - адекватни действия от всички институции и предотвратяване на най-лошото“, коментира отличието за колегите си от РУ-Бяла началникът Мирослав Енев.