Очакваме прием от около 3000 студенти за следващата учебна година, приблизително колкото бяха и миналата година. Това съобщи ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев на пресконференция, на която разясни правилата на предстоящия изцяло онлайн прием. В РУ и филиалите в Силистра, Разград и Видин продължават да приемат студенти в 23 професионални направления. Много са, но правим това най-вече, за да предоставим богата възможност за избор на младежите от регионите, обясни Белоев. 
Новите специалности са 3 - лекарски асистент, по която от миналия ноември вече се обучава първият випуск, управление на здравните грижи и мениджмънт и сервизна техника. Към тях се добавят и още две нови специалности, които ще се предлагат за студентите от най-новия филиал на РУ в молдавския град Тараклия. Там ще се подготвят бъдещи висшисти по транспортна и земеделска техника и по компютърни науки. Най-привлекателни за младежите и техните родители остават бизнес и икономическите специалности и правото, но в последните години се засилва интересът към педагогическите профили, към които има голямо търсене и от страна на училища. В същото време почти стопроцентова реализация бележат току-що дипломираните в РУ медицински сестри, акушерки и кинезитерапевти. 
Кандидат-студентската кампания вече е в ход - тази година тя ще се проведе изцяло онлайн, каза Белоев. За почти всички специалности вход в РУ ще бъде дипломата за средно образование и оценките от матурите. Изпити ще има само за няколко специфични специалности: право, акушерка, медицинска сестра, лекарски асистент и промишлен дизайн. Според ректора и екипа му са взети всички възможни мерки на изпитите да се явят кандидат-студенти, а не техни „двойници“, които биха се справили по-добре с тестовете и изпитните задачи. Всеки предварително ще се визуализира, а във виртуалните изпитни зали ще има до 15 човека, обясни Белоев. 
Семестриалните такси за всички специалности в РУ се повишават с 20 лева. Това е свързано с ръста на минималната работна заплата и смятаме, че е достъпно за всички, обясни ректорът. Съпоставихме нашето повишение с това, което правят в други висши учебни заведения, и намираме, че сме в рамките на нормалното, допълни той.