Русе може да приеме за сигурни двама депутати още преди изборите на 4 април, показва проучване на „Утро“. Това са водачите на листи на ГЕРБ и БСП, които вече са определени, макар че не са официално утвърдени. Колоната на управляващата партия ще води спортният министър Красен Кралев, а тази на най-острата опозиция - Крум Зарков, за когото това ще е втори мандат от Русе.
Така битката в големите партии ще е за второто място, което също се смята за сигурен депутатски мандат и за него ще се борят местни политици.
„Утро“ потърси областните лидери на партиите, които се очаква да влязат в бъдещия парламент. На упоритите ни опити да се свържем до редакционното приключване на броя не отговориха трима от тях - на Има такъв народ, Демократична България и Изправи се.БГ.
Номинациите за кандидат-депутати в ГЕРБ вървят от вторник в офисите и с електронни писма и активността е голяма, казаха от партията. Кандидатурите ще се събират до 8 февруари, след което ще се произнесе Изпълнителната комисия. 
Областният координатор Пламен Нунев, с когото се свързахме вчера, участваше в работата на ръководената от него Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента и нямаше възможност да разговаря. Други депутати обаче потвърдиха, че първото място на Красен Кралев в русенската листа може да се смята за сигурно и подчертаха колко инвестиции са направени в спортната инфраструктура през последните години. Косвено потвърждение е и фактът, че Кралев е най-често посещавалият Русе министър от кабинета.
За водач в листата БСП ще избере Крум Зарков, даде да се разбере пред „Утро“ областният координатор на партията Пламен Рашев. 
В събота предстои областна конференция, на която от направените досега 40 номинации ще бъдат отсети 16 и те ще бъдат изпратени в София, където листата ще бъде наредена в окончателния си вид.
„Все още нищо не е определено, но нашето желание е водач да бъде Крум Зарков. Той доказа, че се е вписал за тези 4 години достатъчно ярко в проблемите и намирането на решения, затова социалистите го припознават като свой водач“, каза Пламен Рашев.
Не така категорично стоят нещата с ВМРО, и то по една причина - все още няма окончателно решение как партията ще се яви на изборите. Засега най-вероятен изглежда вариантът Патриотичният фронт с партията на Валери Симеонов да продължи съществуването си, но са възможни и други, включително изненадващи варианти. 
„Традиционно ВМРО стои добре в Русенска област, смятам, че ще имаме силни резултати и тази година. Много беше свършено, но има и още работа за вършене. Не е взето решение за формата на участие на ВМРО, тоест дали самостоятелно или в коалиция. В събота ще бъде обсъден критерият за номинации, повече яснота се очаква след 2 седмици, когато е областната конференция и ще бъдат гласувани номинациите. Смятам да се кандидатирам ако ми бъде гласувано доверие“, каза вчера за „Утро“ депутатът Искрен Веселинов.
„Организацията в Русе е готова за предстоящите парламентарни избори, защото ние поддържаме темпото от местните избори и провеждаме наши срещи онлайн. Очакваме не само да задържим настоящата си позиция, но и да разширим присъствието си по общини. От понеделник стартират номинациите, изчакваме ръководството да определи срокове и дати. Очакваме към краят на февруари да има повече яснота. Все още не е подписано споразумение с ГЕРБ, но сме се насочили натам и чакаме първо да подпишем споразумението. След това ще започнем подготвянето по региони, докато това не се случи, не можем да определим нищо“, каза вчера областният лидер на СДС Станимир Станчев.
При подписване на очакваното споразумение, СДС вероятно ще получи 3-то място в листата.
„ДПС има мандат в Русе и целта ни е да го запазим. С оглед на времето всичко ще бъде сгъстено. Предполагам, че конкретни номинации ще има към средата на февруари“, каза областният председател на партията Дауд Ибрям.
Предстои заседание на Централният съвет на партията за обсъждане на срокове и критерии за номинациите за листите. Очаква се събранията по места да приключат до средата на февруари, а листите да бъдат определени до края на месеца.