Ние сме против повишаването на възнагражденията на кмета и общинските съветници, увеличаването на наемите за общинска собственост и участието на Общината в търг за наемане на автоматична станция за измерване на качеството на въздуха. Това обявиха представители на групата общински съветници от ГЕРБ на пресконференция вчера и заявиха, че ще гласуват против тези три точки на сесията в четвъртък.
„Ние се противопоставяме на методиката да се обвържат заплатите на кмета и общинските съветници с минималната работна заплата, защото с този акт искат просто всяка година да си вдигат заплатите, без това да се обсъжда“, каза председателят на групата общински съветници Бедрос Пехливанян. 
„Миналата година предложението за заплатата на кмета беше 2500 лева, от Патриотите предложиха 3000 лева и на комисия по икономика това беше прието. Кметът Пенчо Милков стана и заяви, че не иска заплата 3000 лева, явно защото сега тя ще стане 4000 лева. По наши изчисления неговата заплата се вдига с 84%, а тази на кметовете на населените места с 12%“, допълни Орлин Дяков.
Както „Утро“ писа, внесеното за обсъждане предложение сега е заплатата на кмета да стане 6 минимални работни заплати, а на съветниците - 75% от минималната работна заплата за сесия и 18% за комисия.
„По време на сесията ще направя предложение, с което не ангажирам никого, че общинските съветници не трябва да получаваме възнаграждение за обществения труд, който полагаме. Има много други неща, за което могат да се използват тези средства“ каза Алисе Муртезова. Освен това тя заяви, че предложението за повишаването на заплатите на общинските съветници противоречи на ЗМСМА, където е записано, че те се определят като процент от заплатата на председателя на Общинския съвет.
Алисе Муртезова също така посочи неизяснени детайли по предложението Общината да участва в търг за наемане на автоматична станция за измерване на качеството на въздуха в Русе. „Тази точка не е била гледана и обсъждана на комисии, а е вкарана в петък. Написано е, че станцията ще трябва да се дооборудва, но никъде не е посочено колко ще струва, има ли експерти, които да работят със станцията, или предстои обучаването им. Това е още един голям разход, докато в същото време увеличаваме данъците и наемите“ каза тя.
„Пълен абсурд е сега да освободим от наем за един месец хора, които наемат общински помещения, заради пандемията и в същата сесия да вдигнем наема им с 23%“, подкрепи я Орлин Дяков.
„При положение, че бизнесът не само в Русе, ами навсякъде, не работи, както трябва, е безумие да вдигаме наемите и каквито и да е данъци в настоящата криза. Въпреки че в началото на мандата си кметът Пенчо Милков заяви, че няма да се вдигат никакви данъци, само няколко месеца по-късно започна съвсем друга тенденция, както се случи с данъкът за МПС, а сега и с наемите“, коментира Бедрос Пехливанян.
По повод повишения данък на автомобилите Орлин Дяков разказа за случай, на който се е натъкнал в социалните мрежи. Става дума за оплакване от човек, чиято кола е стара „Ланчия“ на 20 години, но за която сега трябва да плати 70 лева повече данък, защото от 170 лева той е станал 240 лева. „Така се увеличават всички такси тихомълком и по този начин се пълни бюджета на Общината, за сметка на гражданите“, коментира Дяков.

2020: 10 приемни, 11 пресконференции,
30 питания и десетки изказвания на сесия

Общинските съветници от ГЕРБ представиха и отчет за дейността си през изминалата 2020 година. Най-голямата им гордост е предложението за онлайн заседанията на Общинския съвет и комисиите и онлайн приемните за граждани.
Проведени са 10 приемни, в които граждани са повдигнали важни за града въпроси. „Може би най-отличаващи се бяха въпросите, касаещи проекта за плувен басейн в Русе и дали той ще бъде продължен, както и за състоянието на детските и спортни площадки, чистотата на града и темата за въздуха“, каза председателят на групата Бедрос Пехливанян.
Дадени са 11 пресконференции, на които е изразена позицията на съветниците по най-важните теми от дневния ред на Общинския съвет, внесени са над 30 питания до общинска администрация по различни теми, голяма част от които по сигнали на граждани. Направени са десетки предложения и изказвания по време на сесия, предложени са идеи и мерки, облекчаващи гражданите и бизнеса като например да не се взема дивидент от общинските лечебни заведения.
Съветниците от ГЕРБ се включиха и в дарителската кампания на ГЕРБ, благодарение на която хранителни пакети са стигнали до 420 семейства в нужда. 
„Ще подкрепяме добрите решения в полза на Русе и русенци. Продължаваме да проявяваме висока активност, да сме ангажирани с проблемите на нашите съграждани и да работим открито и прозрачно в полза на обществото. Благодарим на русенци за доверието, както и за споделените въпроси, на които търсим решения заедно“, заяви председателят на групата съветници Бедрос Пехливанян.