Регионалната здравна инспекция изпрати писма до общопрактикуващите лекари да представят списъци с желаещите да се ваксинират срещу коронавируса пациенти от листите им, съобщи вчера за „Утро“ директорът д-р Маргарита Николова. 
Срокът за обратна връзка с инспекцията е 15 февруари, като списъците трябва да съдържат имена, ЕГН и телефоните на хората, които искат да се имунизират срещу коварния вирус.
Целта на тази кореспонденция е да знаем какво количество ваксини е необходимо за имунизацията на хората в областта, които не работят на първа линия в борбата с Ковид-19, не са потребители на старчески домове и не са част от персонала в учебните заведения, обясни д-р Николова.
Проверка на „Утро“ в няколко лекарски практики в Русе установи, че засега няма голям интерес към имунизацията от страна на пациентите. По-голямата част от джипитата са пуснали съобщение в профилите си във фейсбук, други са залепили бележки на вратите на кабинетите си, с които канят пациентите да се запишат за ваксиниране. По думите им за момента има запитвания, но записванията са единични случаи. Поради вялата заинтересованост очакванията на личните лекари са за ваксинация да се запишат от 10% до 35% от хората в листите им.
В момента, в който обявят, че за излизане в чужбина или за посещение в хотел в курортен комплекс ще са необходими сертификати за направена имунизация, интересът към поставянето на ваксина ще се увеличи значително, посочи д-р Айдън Джиниев, който има над 5000 пациенти, но не очаква в списъка му да се окажат повече от 40% от тях.
На същото мнение е и д-р Виделина Моллова, която смята, че само 10% от пациентската й листа ще са имунизират.
Не такива са наблюденията обаче на д-р Виделина Даскалова. Тя вече има подадени 30 заявки за имунизации и смята, че същото желание ще имат около 50% от записаните в листата й.
Вчера започна масовото изследване на на педагогическия и непедагогически персонал в училищата в областта с бързи антигенни тестове за Ковид-19. Първите тестове бяха направени в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, ОУ „Иван Вазов“ и гимназията по икономика и управление „Елиас Канети“. 
За Русе данните едва ли ще бъдат показателни, тъй като областта е с най-малко учители, заявили желание да преминат през антигенните тестове. За съжаление, ние заедно с Ловешка област сме на последно място по изявили желание да преминат такава тестова проверка, каза вчера специално за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.
В областта такова желание са посочили едва 29 на сто от всички, които работят в училищата. Засега се тестват само работещите в учебните заведения, детските градини ще бъдат тествани на следващ етап, уточни Георгиева. 
В петък вече са били направени антигенни тестове на всички специалисти, които работят в РУО. 
Нямаме нито една положителна проба, каза Георгиева. При установяването на антитела резултатите посочили един от експертите с наличие на антитела, чийто близък роднина е преболедувал Ковид-19.