Поредна добре позната доскоро в Русе фирма тръгва към тотална разпродажба и ликвидиране, научи „Утро“. Столичен съдия-изпълнител вади за продан активите на фабриката за колбаси „Нормекс“, която доскоро произвеждаше продукция под търговската марка „Чобанов“. На кандидат-купувачите се предлагат поземленият имот в Източна промишлена зона плюс три сгради в него, включително и цехът за колбаси с капацитет до 2 тона дневно на начална цена 1 537 500 лева. Съдия-изпълнителят Александър Костадинов е обявил още два паралелни търга за машини и инвентар и превозни средства на фирмата.
„Нормекс“ бе създадена през 2001 г. от Таня Бобокова, но четири години по-късно бе закупена от Пламен Чобанов. Тогава предприятието стартира производство на трайни и малотрайни колбаси и деликатеси с марка „Чобанов“. Самият Пламен Чобанов е собственик на още две фирми - „Чобанов“ ЕООД и „Пламен Чобанов - Чобанов“ ЕТ. Първата е действаща и в момента, а втората е в несъстоятелност от април миналата година. Че тя има проблеми стана ясно още в края на 2012 година, когато частният съдебен изпълнител Милкана Македонска извади на тезгяха притежавания от фирмата магазин „24 часа“, в който от доста години наемател е ЦБА. Търгът обаче бе спрян след стартиране на процедурата по несъстоятелност.
Според съдебните регистри „Нормекс“ дължи над 2 млн. лева на две банки и търговски дружества. Фирмата е запорирана през февруари миналата година по искане на Националната агенция по приходите, а от юли 2013 г. е в несъстоятелност и с прекратена търговска дейност.