Красивата врата на централния вход на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, изработена от ковано желязо и украсена с множество стилни орнаменти, е реставрирана и си е върнала някогашния блясък на произведение на изкуството. Това е станало благодарение на дарителския жест, който е направен от страна на Русенската търговско-индустриална камара, съобщиха от най-голямата русенска библиотека. 
В продължение на дълги години този вход, през който допреди няколко десетилетия са минавали стотици хиляди малки и големи читатели, беше затворен. Причината за това бяха конструктивни проблеми, обясняват от РБ. Находчивата управа на културния институт беше намерила решение как да използва затвореното пространство - там се организираха камерни тематични изложби на книги. А в единия кът на просторното мраморно стълбище намери място и ценната сбирка с български комиксови издания. 
Днес красивата входна врата е реставрирана, възстановени са оригиналните символни орнаменти, сред които се откроява знакът на Меркурий - древноримския бог на търговците, пътниците и финансите. Реставрацията е извършена като дарение от РТИК - така камарата се е погрижила за сградата, която е построена през 1911 година именно като дом на първата в България Търговска камара. Завчера директорката на библиотеката Теодора Евтимова връчи сертификат за дарение на изпълнителния директор на РТИК Милен Добрев.