Преподаватели по танц в Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ се включват в международния проект с интригуващото име „Учители за „Z-лебеди“ (Teachers for SwanZ),  финансиран от програмата „Еразъм+“ на Европейския съюз. Координатор на проекта е Средното училище по хореография „Флория Капсали“ в румънската столица Букурещ. 
Проектът, който стартира на 1 декември миналата година, включва учители, ученици и обучители от румънското училище, от русенското НУИ, от компания „Атитюд“ във Виена и от Гръцкото дружество в Румъния. Посланик на проекта за България е художественият ръководител на балетната трупа на Русенската опера Весела Василева, която ще дава професионални съвети и видеоуроци.
„Учители за Z-лебеди“ ще подпомогне учителите по танци в по-доброто разбиране и комуникация с учениците, представители на поколението Z, обясняват от НУИ. Проектът ще разшири дигиталните умения на учителите, ще добави нови моменти в преподаването на традиционните и съвременните танцови техники, ще спомогне за междукултурния диалог. Освен обучителния курс за учители по танци, за двете години работа по проекта ще бъде създадена „Виртуална лаборатория“ за споделяне на онлайн уроци по балет, екзерсиси, интервюта, съобщения, ръководства. Ще бъде изработен и малък наръчник с основни термини за учители, които преподават други предмети.