Едва пет компании и обединения са подали заявки за участие в търга на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за общо над 1 млрд. лв. с ДДС за изграждане на 75 км от магистралата Русе - Велико Търново. Нито един чуждестранен участник не пожела да подаде оферта, въпреки че се предвижда строителството да бъде финансирано с европейски средства. За първата позиция - участъка от Русе до Бяла с прогнозна стойност 536.39 млн. лв. без ДДС, предложенията са 4, а за втората - обходния път на град Бяла, който прогнозно е оценен на 446.35 млн. лв. без ДДС, заявките са пет.
Сравнително слабият интерес вероятно се обяснява с факта, че парите за строителството все още не са осигурени. Засега АПИ планира да кандидатства за европейско финансиране по оперативна програма „Транспорт“ в следващия програмен период, за да осигури нужните средства за новата магистрала. Както „Утро“ писа, заложените в поръчката срокове за изпълнение са между пет и шест години. Така че ако пътната агенция успее да подпише договор до 2022 г., тези 75 км могат да бъдат пуснати за движение през 2028 г.
Единственият самостоятелен кандидат и за двете обособени позиции е „ГБС - Инфраструктурно строителство“, част от групата „Главболгарстрой“. Две от обединенията са на компании с обща или сходна собственост. Едното е между компаниите на Велико Желев - „Хидрострой“, „Водстрой 98“, „Пътстрой Бургас“. Другото е обединение ДЗЗД ХЕМУС-16320, в което влизат „Инфра експерт“, „Автомагистрали Черно море“, „Пътинженерингстрой - Т“ и проектантите от „Трансконсулт-22“. „Инфра експерт“ е собственост на Иво Михайлов, но в сектора свързват компанията с Велико Желев.
В друг консорциум влизат „Европейски пътища“, „Грома холд“, „Водно строителство - Благоевград“, „Автомагистрали Хемус“ и „Пътпроект“. „Грома холд“ (бившето „Агромах“) се управлява от Виктор Велев и е собственост на Христо Савев. Велев е собственик на „Водно строителство“, а майката на Савев - официален собственик на „Европейски пътища“. Проектантската „Пътпроект 2000“ и „Автомагистрали Хемус“ се сочат за свързани с „Джи Пи груп“. 
Обединението „Русе 2021“ ДЗЗД е кандидатствало само за втората позиция. В него партньори са „Иса 2000“, „ПСТ груп“, „Калистратов груп“, както и проектантската „Пътпроект“.
Предстои отварянето на офертите, но датата за това все още не е обявена.
Както „Утро“ многократно е писал, отсечката между Русе и Бяла ще започва на 3 км източно от Дунав мост при пътния възел с път ll-21 Русе - Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел при 40-и км по магистралното трасе. Следващият участък ще започва при 40-и км и ще завършва при 76-и км след пътния възел с път I-3 Гара Бяла - Плевен.
Трасето на автомагистралата е общо 132.8 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново, като за последния още няма търг.