Община Русе ще участва в търг за наемане на автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух, ако общинските съветници одобрят това предложение на кмета Пенчо Милков. Търгът, който ще се проведе на 19 февруари, е обявен от община Белене, като станцията се дава под наем за две години с начална тръжна цена 1490 лева на месец.
Автоматичната станция е пусната в действие през 2015 г. по трансграничен проект. В момента тя може да измерва всички основни замърсители на въздуха като азотни оксиди, серен двуокис, въглероден оксид, озон и едрите фини прахови частици (ФПЧ10), оборудвана е с анализатори за специфични замърсители като бензин и разполага с анализатор за метанови и неметанови въглеводороди. Засича също температурата и влажността на въздуха, посоката и скоростта на вятъра, както и атмосферното налягане, слънчевата радиация и количеството валежи. 
Ако Русе я спечели на търга, тя ще трябва да бъде дооборудвана за измерването на наличието на органични съединения във въздуха от производствените площадки в промишлените зони. Община Русе вече е изпратила писмо до МОСВ, ИАОС и РИОСВ за становище за необходимите анализатори, с които да се дооборудва автоматичната станция.