ЕС ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите, които са сключили за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Изказването му е във връзка с нарастващото разочарование от значителното забавяне на договорените графици, съобщи „Гардиън“.

Миналата седмица „Pfizer“ заяви, че временно забавя доставките за Европа, за да направи промени, които да увеличат обема на производството. В петък „AstraZeneca“ също заяви, че първоначалните доставки за региона няма да са достатъчни поради производствен проблем.

„Планираме да накараме фармацевтичните компании да спазват договорите, които са подписали …, като използваме законовите средства, с които разполагаме“, каза Мишел за радио „Европа 1“.

Той не уточни, какви биха били възможните санкции, но заяви, че ЕС ще настоява за прозрачност във връзка с причините за закъсненията. Мишел подчерта, че след първите предупреждения на „Pfizer“ за закъснения от няколко седмици, ЕС е заел твърда позиция и е успял да намали тези забавяния.