Традицията повелява ден след Бабинден жителите на русенското село Черешово да отпразнуват Дядовден. Празникът е уникален не само за региона, но и за цялата страна. Той е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете позволяват на жените да се включат.

Поради въведените противоепидемични мерки тази година не се състоя традиционната културна програма, чиято кулминация е извършването на ритуала по „окъпване“ на избрания за Дядо на селото.  Поверието се свързва с народните вярвания за здраве и плодородие. Припомняме, че миналата година за десети пореден път за Дядо беше избран 77-годишният Марин Колев.

През последните няколко години сред гостите винаги беше и областният управител Галин Григоров, а основен организатор на събитието бе Община Сливо поле.

„Традициите са духовен стожер за нас – българите! Те ни сплотяват и ни правят истински живи! Преодолявали сме всякакви повратности, защото сме били единни и винаги сме се интересували от своето минало! Нека заедно продължим примера на предците си и да следваме неотлъчно техните завети!“, това се казва в изпратения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров до жителите на Черешово. От своя страна кметският наместник Сидер Златев посочи, че този празник вече е неотлъчна част от историята на селото и винаги е представлявал тръпка за всички присъстващи.

Сред любопитните факти, които могат да бъдат споменати е, че през предходните години в по-късните часове на деня се провеждаше и проверката за издръжливост на пиене, която е неизменна част от празника. Тя се състои в това, че ако мъжете успеят да изрекат три пъти един след друг, без да сбъркат, скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе“ значи те са истински юнаци.