Д-р Венцислав Георгиев е завършил Медицинския университет в Плевен през 1996 година, след което започва работа в Окръжна болница-Русе като лекар ординатор. През 2003 година взема специалност “Хирургия” в Медицинския университет във Варна, а шест години по-късно пак там придобива специалност “Урология”. След придобиване на диплома за здравен мениджмънт д-р Георгиев става началник на Отделението по урология към УМБАЛ “Канев”.
Специалистът уролог е член на Българско урологично дружество и на Европейска асоциация по урология. През 2017 и 2018 година д-р Георгиев бе определен за Лекар на годината на УМБАЛ “Канев” с гласовете на пациенти, техните близки и колеги.

- Д-р Георгиев, как работи Отделението по урология в болница “Канев” в условията на епидемията от Ковид-19?
- Епидемията от коронавируса е сериозно предизвикателство за здравната ни система не само с това, че ангажира основен ресурс на здравеопазването в лицето на заболели пациенти, нуждаещи се от лечение, а и с това, че измести фокуса от лечението на пациентите с останалите заболявания. Голяма част от всички хронично болни пациенти, които се проследяват в болнични условия, отложиха своето лечение. Пациенти с отложена спешност и онкологични заболявания преустановиха своите прегледи. Това затрудни тяхното лечение и доведе до по-бавно възстановяване, вследствие на което възникнаха усложнения от ненавременна диагностика и адекватно провеждане на лечението.
През последните месеци забелязваме, че все по-тежки случаи постъпват за операция
което показва, че има забавяне съответно в прегледа и прилагането на лечение. А това се отразява и на нашата работа като лекари.
- Вие постоянно контактувате с много свои колеги в болницата. Как пандемията промени работата им в съответните отделения?
- Настоящата ситуация определено промени стереотипите в медицината. Здравни работници от няколко поколения се сблъскаха с необичайна за тях обстановка. Тук е моментът да се споменат специалистите по здравни грижи /медицински сестри и санитари/, които изнесоха тежестта по грижата за пациентите с Ковид инфекция, задача, която се оказа изключително взискателна. Здравните работници в УМБАЛ “Канев” обаче показаха висок морал и качества в справянето с належащата извънредна ситуация.
Всички специалисти, в това число и в Урологията, работиха в условията на ограничена оперативна дейност и при засилени мерки за противоепидемична защита. Наложи се да се преустановят определени дейности,
за да се освободят болнични легла за лечение на пациенти с Ковид
В един момент терапевтични отделения, отделения по очни болести, уши, нос и гърло, хирургия, съдова хирургия и урология станаха Ковид отделения.
- Това спря ли приема на пациенти, изпаднали в спешни състояния?
- Не, потокът от пациенти, нуждаещи се от спешни операции, не е спирал. За тях в Отделението по урология бе обособена отделна операционна зала. Операциите се извършваха в условия на спазване на всички защитни мерки за оперативните екипи. 
Тук искам да отбележа нещо много важна. Промяна претърпя и начинът на обучение на медицинските специалисти. Традиционните конгреси, курсове, конференции и симпозиуми бяха заменени от уебинари, онлайн обучителни занятия и комуникация посредством онлайн платформи за споделяне на знания и научна кореспонденция. Това във всички случаи е
тенденция, която, изглежда, ще се запази дори и след пандемията от коронавируса
основно поради своята достъпност. Така специалисти от цял свят имат възможност да обменят информация от комфорта на собствения си дом. Това обаче не може да замени важността на придобиването на практически знания.
- Обяснете, моля, как извършвате урологичните операции в условията на Ковид-19?
- Пандемията коренно промени и хирургичното мислене. Все повече залагаме на малко инвазивни - ендоскопски и лапароскопски, процедури. Предимствата на тези интервенции са скъсено оперативно време, по-бързо възстановяване и по-кратък болничен престой. 
Въпреки напрегнатата икономическа ситуация, ръководството на УМБАЛ “Канев” договори доставка на
лапароскопска кула за нуждите на урология, която ще започне да функционира в съвсем кратки срокове
Това ще ни позволи да увеличим ръста и ефикасността на лапароскопските урологични операции. Ще ни позволи да извършваме малко инвазивни операции върху бъбрек, простата, пикочен мехур.
С нормализиране на обстановката обаче се очаква рязък скок в оперативната дейност, основно свързан с пациенти, които са отложили, забавили своето лечение поради настъпилата колективна психоза. Това ще ни накара да степенуваме по приоритет плановата си оперативна дейност.
- Пандемията промени ли връзката пациент-лекар?
- Проблемът по този въпрос е много всеобхватен. Пандемията от коронавируса промени начина на общуване на пациентите със своите лекуващи лекари и определено смятам, че всички ще излезем по-отговорни към здравето си от тази епидемия.
Пациентите се научиха да бъдат по-търпеливи и да се отнасят с разбиране към лекарската професия
както и обратното. Надявам се занапред след ваксинацията връзката пациент-лекар да претърпи положително развитие.
- Колко пациенти минаха през отделението миналата година?
- За 2020 година в отделение Урология са преминали 1532 болни. От края на месец ноември до края на месец декември на лечение са 66 Ковид болни, като на няколко от тях се наложи да бъдат направени оперативни интервенции, най-често касаещи усложнена бъбречно-каменна болест.
- Това ли по принцип е най-често лекуваното заболяване при вас? 
- Преобладаващият брой оперативни интервенции в отделението засягат именно този тип патология. На оперативни интервенции подлежат камъни в бъбрека, уретера и пикочния мехур. Почти 100% те се изпълняват ендоскопски /малко инвазивни процедури/, като най-често се провеждат лазерни литотрипсии. Оперативните интервенции при това заболяване често се налага да бъдат извършвани в спешен порядък. Той касае случаите,
когато конкрементът води до запушване на пикочните пътища на различни нива
Причините за образуването на камъни са многобройни - диетични грешки, свръхконцентрирана урина, метаболитни нарушения, наличие на пикочна инфекция, наследственост. Изхвърлянето на камъните е доста болезнено и протича като бъбречна колика.
- Какви други урологични заболявания сте лекували миналата година?
- Голяма честота от останалите заболявания се пада на неоплазиите /онкология/. С най-голяма честота от тях е ракът на простатата. Той търпи бавно развитие и при него честотата на спешни пациенти е сравнително рядка. По-често може да се наложи да се лекуват негови усложнения, настъпили в резултат на кървене и обтурация на пикочните пътища. Сравнително често се налага да се извършват оперативни процедури по повод тумори на пикочния мехур. При тази патология обемът на оперативни интервенции е в голям диапазон - от щадящи малко инвазивни трансуретални резекции, при малки тумори, до
отстраняване на пикочния мехур и създаване на нов, използвайки част от тънко черво
При онкологичните заболявания, времето от възникване на симптомите, поставяне на диагнозата и провеждане на оперативната интервенция е от решаващо значение.
Наблюдава се тенденция на зачестяване на туморите на бъбрека. Диагностицирани в начален етап, могат да се приложат органосъхраняващи операции. При тях напоследък прилагаме лапароскопска оперативна техника, с която целим запазване на функционалността на бъбрека и отстраняване само на туморното образувание.