След дълги години чакане започна ремонтът на студентските общежития, които отдавна са в лошо състояние, а някои дори обявени за необитаеми. С отпуснатите 10 209 622 лева се предвижда да бъде направено саниране, подмяна на цялата дограма, оправяне на течове и ремонт на покрива, както и подмяна на вътрешното обзавеждане. 
„Ние управляваме общежитията съвместно със „Студентски столове и общежития“, като университетът отговаря главно за административната работа, а с този ремонт очакваме да отговорим изцяло на потребностите на нашите студенти“, казва вчера ректорът на Русенският университет проф.Христо Белоев. В момента се извършва ремонт на 6-о общежитие, в което могат да живеят около 400 студенти, след това и в 5-о, което е за докторанти и млади преподаватели. 
1-во и 2-ро общежитие бяха ремонтирани през 2010 година, което подобри ситуацията, но не напълно. „4-то общежитие беше най-гадното от всички и вътре всичко беше супер старо. 6-то беше една идея по-добре, но и там имаше доста проблеми, единствено се чувстваш малко по-добре, защото има тераса и кухненски бокс. Най-отвратителни са баните и много време никой не беше взел мерки“, сподели студент впечатленията си.
„Преместиха ме в ремонтираното 4-то общежитие и всичко е ново и хубаво там. Има парно, дограмата не е стара и топлината се задържа. Беше време да се направи този ремонт, защото беше много зле“, казва друга студентка.
Всъщност ремонти на общежитията не са правени от построяването им през 70-те години на миналия век.